Ertuğrul Kürkçü: Borcu inkar kabul edilemez

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Yunanistan'ın borcunu Türkiye ödesin" önerisine gelen tepkilerin ardından yine tepki çekecek bir çıkış yaparak "borcu inkar kabul edilemez" dedi. Kürkçü'ye partisinden de itiraz gelirken, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, borcun silinmesinin talep edilmesi gerektiğini söyledi.

Güncelleme 17.53

Ertuğrul Kürkçü'nün açıklamasının tartışmalara neden olmasının ardından Cumhuriyet'in internet sitesinde güncelleme yapıldı. Kürkçü'nün açıklamasının uzun hali Cumhuriyet'teki habere eklendi:

“Yunanistan’ın temerrüde düşmesine yol açacak olan IMF’ye olan borç dilimini karşılaması için Türkiye’nin elindeki imkanı kullanmasını istedim. Ayın 30'una kadar geçerliydi bu öneri. Bu gerçekleşseydi Türkiye halkları uluslararası kapitalizmi ödüllendirmiş olmazdı. Türkiye’nin böyle bir kudreti var. 2013’te 1.9 milyar dolar karşılıksız insani yardım yaptı uluslararası kuruluşlar ve ülkelere. Türkiye’nin Yunanistan üzerindeki askeri baskıları hafiftetmesi iki ülkenin de askeri harcamalarını düşürür. Bunları mütalaa etmeden, borcu inkar et, demek, siyaseten kabul edilebilir değil. Yunanistan’ın talebi ortada. Yunanistan halkı borçlarla bir şekilde başa çıkmaya karar vermişken, oturduğumuz yerden ‘doğru olan borcun tamamını inkar etmektir’ diye konuşmamızın değeri yoktur. Yunanistan halkının kararına saygı duymamız gerekir. Onlar ödeyecek, ödemeyecek, ya da inkar edecek, etmeyecek.”


HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Yunansitan’ın IMF'ye 1,5 milyar euroluk borç taksidini Türkiye ödesin" teklifinin ardından yine tepki çekecek bir açıklama yaptı. Cumhuriyet'e konuşan Kürkçü, borçlarını Türkiye üstlensin önerisinin “kasten yanlış anlaşılmaya çalışıldığını” belirterek “Yunanistan’ın IMF’ye olan borç dilimini karşılaması için Türkiye’nin elindeki imkânı kullanmasını istedim. Bu gerçekleşse Türkiye halkları uluslararası kapitalizmi ödüllendirmiş olmazdı. Bunları mütalaa etmeden, borcu inkâr et demek siyaseten kabul edilebilir değil. Yunan halkı borçlarla bir şekilde başa çıkmaya karar vermişken ‘doğru olan borcun tamamını inkâr etmektir’ demenin değeri yok” dedi.

Kürkçü'ye partisinden de itiraz geldi. HDP İstanbul milletvekili Sezai Temelli, “Borçlar için yardım düşünülemez. Almanya’nın, Troyka’nın taleplerini karşılamaya yönelik bir yardımdan öte; direnişin, dayanışmanın sergilenmesi önemlidir. Biz bu tür borçların ödenmemesinden yanayız” dedi.

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, ise borç konusunda "Dayanışmanın ana sloganı ‘para toplayalım, borçlarını ödeyelim’ değil, ‘Yuninastan’ın borçları silinsin’ olmalı” dedi.

Yunanistan'ın vadesi 2054 yılında bitecek olan 300 milyar euroluk borcunun ödenebilir olmadığı, dahası bu borcun sorumlusunun Almanya ve IMF'nin dayattığı politikalar olduğu ve alınan borçların halkın değil patronların cebine gittiği birçok kişi tarafından dile getiriliyor.