Ermenistan: Dünya’nın 'yer bulamadığı' mültecilere kucak açan ülke

Ermenistan: Dünya’nın 'yer bulamadığı' mültecilere kucak açan ülke

Ermenistan, kendi nüfusuna oranla dünyada en çok Suriyeli mülteci kabul eden üçüncü ülke oldu. 17 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı Ermenistan’da 1000 kişiye 6 mülteci düşüyor.

Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından bu yana milyonlarca insan evini terk edip başka ülkelere sığınmak zorunda kaldı. 2. Dünya savaşından bu yana dünyanın en büyük insanlık dramı Suriye’de yaşandı. En az 6 milyon insan ülkesini terk ederken, Suriyeli mülteciler tüm dünyanın odak noktası haline gelerek çoğu zaman en kirli pazarlıkların konusu oldu. İlk olarak Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkelere sığınan mülteciler savaşı buralarda da hissederek çoğunlukla Batıya gitmenin yollarını aradılar. Bu yolda canlarını, ailelerini, tüm maddi varlıklarını kaybettiler. 

Bu süreçte 3 milyon nüfusuyla dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Ermenistan kapılarını hiç düşünmeden Suriyeli mültecilere açtı.

Kendi nüfusuna oranla dünyada en çok Suriyeli mülteci kabul eden üçüncü ülke oldu. 17 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı Ermenistan’da 1000 kişiye 6 mülteci düşüyor. Ermeni halkına kendi trajik tarihini anımsatan Suriyeliler, ülkede içtenlikle karşılandılar.

Kısıtlı maddi imkanlarıyla Ermenistan hükümeti mültecilere geniş kapsamlı yardımlarda bulunuyor. Ücretsiz sağlık hizmetlerinin yanı sıra Suriyeli mültecilerin çocukları Ermenistan okullarında eğitim hayatlarına devam edebiliyorlar. “Bir Aile Evlat Edin” projesi kapsamında her Suriyeli aile bir Ermeni ailenin yardımıyla Ermenistan’ın sosyal ve kültürel hayatına uyum sağlamaya çalışıyor. Mültecilerin yeni bir hayata başlayarak Ermenistan’a uyum sağlamaları amacıyla mikro ölçekli başlangıç kredileri sağlanıyor. 

AB ülkelerinin onda biri oranında GSMH’ye ve %17 işsizlik oranına sahip olan Ermenistan bugüne kadar mülteciler konusunda gösterdiği çabalar için yabancı ülkelerden ve uluslar arası kuruluşlardan hiçbir destek almadı. ABD’de bulunan Ermeni diasporasına ait STK’lar bu yıl düzenledikleri yardım kampanyalarıyla şu ana kadar 1.2 milyon dolar yardım toplayabildiler. Suriyeli mültecilerin hayatında güvenli bir sığınak olan Ermenistan tüm zorluklara rağmen Suriyeli mültecilerin hayatını kolaylaştırmak için çaba harcamaya devam ediyor.