Erkek şempanze yeni doğan yavruyu yedi

Erkek şempanze yeni doğan yavruyu yedi

Tanzanya’da yetişkin bir erkek şempanzenin, yeni doğmuş bir şempanzeyi kaçırarak öldürdüğü ve yediği gözlemlendi.

Tanzanya’da şempanzelerin oldukça nadir gözlemlenebilen doğum anına tanıklık eden araştırmacılar, tüyler ürpertici bir olayla karşılaştı. Arkeofili'nden Orberk Özdemir'in haberine göre, doğum anını takip eden saniyeler içerisinde, dünyaya gelen bebek şempanzenin, aynı gruptaki yetişkin bir erkek şempanze tarafından kaçırılıp öldürüldüğü ve yendiği gözlemlendi.

Elde edilen gözlem sonuçları, doğum yapan dişi şempanzelerin neden haftalar hatta aylar boyunca grubun kalanından izole bir hayat sürdüklerini ve saklandıklarını da açıklıyor. Son birkaç yıldır, Tanzanya’nın Mahale Dağları’nda şempanzeler üzerinde çalışan Kyoto Üniversitesi’nden Hitonaru Nishie, bugüne kadar yalnızca 5 şempanze doğumunun gözlemlenebildiğini belirtiyor.  Doğum sürecine bu kadar az tanıklık edilebilmesini, doğum yapmak üzere olan şempanzelerin, vakti geldiğinde, yaşadıkları grubu terk etmelerine ve annenin, bebek şempanze birkaç haftalık ya da bir aylık olana kadar geri dönmemesine bağlayan Nishie, anne şempanzenin bu tutumunun araştırmacılar tarafından “doğum izni” olarak tanımlandığını belirtiyor.

Nishie ve meslektaşı Michio Nakamura, bir aralık günü, saat 11 sularında tanıklık ettikleri doğumun, kendilerini oldukça etkilediğini anlatıyorlar. Şempanze grubundan bir dişinin, grubun diğer 20 üyesinin önünde doğum yapmaya başladığında çok şaşırdıklarını dile getiren Nishie, grubun bir erkek üyesinin, annenin yavrusuna dokunmasına fırsat vermeden bebek şempanzeyi kaçırarak gözden kaybolduğunu aktarıyor.

Erkek şempanzeyi yaklaşık bir buçuk saat sonra, bir ağaca oturmuş vaziyette ve bebeğin vücudunun alt yarısını yerken bulduklarını belirten araştırmacılar, takip eden bir saat içerisinde erkek şempanzenin yavruyu tümüyle yediğini gözlemlediler.

İlk kez böyle bir olayın gözlemlendiğini belirten Nishie, gözlem sonuçlarının şempanze annelerinin neden doğum yapmak için saklandıkları konusunda açık bir ipucu sunduğunu ifade ediyor.

University of Kent’ten Dr. Tatyana Humle, besin kaynaklarının azalması gibi yıkıcı durumlarda, dişi şempanzelerin, diğer dişilerin bebeklerini öldürdüklerini belirtiyor. Ne olursa olsun bebek öldürme ve yamyamlığın şempanzeler arasında son derece nadir olarak görüldüğünü belirten Hulme, “Batı Afrika’da şempanze topluluğu ile çalışıyorum ve böyle bir vakaya tanık olmadım” diyor. Humle, bu tür şiddetin, kaynaklar için daha fazla rekabetin olduğu daha büyük gruplarda ortaya çıktığını belirtiyor.

DAHA FAZLA