Erkan Baş: Hayata geçirmeye çalıştığımız, Türk ve Kürt emekçilerinin ittifakı

Erkan Baş: Hayata geçirmeye çalıştığımız, Türk ve Kürt emekçilerinin ittifakı

HDP’den aday olan TİP Kurucu Meclisi üyesi Erkan Baş, "Türkiye kurtulacaksa Türk ve Kürt emekçilerinin ittifakı ile olacak. Bugün bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili adayı ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu Meclisi üyesi Erkan Baş, Tele 1’de yayınlanan Türkiye’nin Seçimi programına konuk oldu.

Baş, “Sosyalistler hep şunu savunmuştur; Türkiye kurtulacaksa emekçilerin, yoksulların, alın teri ile yaşayan onurlu insanların ittifakıyla kurtulacak, bu ittifak da mutlaka Türk ve Kürt emekçilerinin ittifakı olacak. Bugün bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

'ERDOĞAN ÇOĞUNLUĞU KAYBEDERSE PARLAMENTONUN İŞLEVİ ORTAYA ÇIKAR’

Muhalefetin Meclis’te çoğunluğu elde etmesinin önemine dikkat çeken Baş,”Oluşabilecek en kötü senaryoda Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olur Meclis’te çoğunluğu kaybederse parlamentonun bir işlevi olduğu ortaya çıkar. 

Sonuçta ülkenin kaderi bir kişinin iradesine bağlanmaz, toplumun tüm kesimlerini temsil eden geniş bir parlamento oluşmuş olur ve bu iktidardaki tek adama karşı halkın iradesinin temsilcisi olur. Tersi durumda, AKP’li milletvekillerine de söylüyorum bunu, eğer Tayyip Erdoğan başkan olur ve parlamentoda çoğunluğu sağlarsa AKP’li milletvekilleri de el kaldırıp indirmekten başka hiçbir şey yapamazlar. Ama çoğunluk muhalefete geçerse Türkiye’nin önünün açılmasına ilişkin önemli bir baraj aşılmış olur. O yüzden HDP’nin barajı geçmesini önemsiyoruz" diye konuştu.

‘AKP’NİN YÜZDE 40’TAN FAZLA OYU YOK’

Baş’ın, “Bence bu iktidarı tanımlamak için kullanılabilecek sıfat; ‘halk düşmanlığıdır’. AKP, 15-16 yıldır bu ülke haklarına karşı suç işledi” sözleri üzerine programın sunucusu Hilmi Hacaloğlu “Ama yüzde 40’tan fazla oyu var hala” dedi. Baş ise, “Bence yok” diyerek yanıt verdi.

'ERDOĞAN KAYBEDER VE BIRAKMAZSA DAHA BÜYÜK YENİLGİ YAŞAR’

“AKP’nin şu anda iktidara tutunmasının nedeni aslında Tayyip Erdoğan ve onun çevresinde oluşan geniş suç ittifakının gelecekten duydukları kaygı” diyen Baş, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki soru şu; biz Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının mı geleceğini düşüneceğiz,  Türkiye’nin mi geleceğini düşüneceğiz? Türkiye’nin geleceğini düşüneceksek bu iktidara son vereceğiz. 

İkincisi; kendi haline bırakırsak bırakmaz. Çünkü korkuyor. O zaman daha büyük bir korku vermemiz lazım. Halkımıza açıkça çağrı yapıyorum; korktuğu için bu iktidara tutunmak istiyor. Dİyelim ki, halk seçimde iktidara son verdi ve Erdoğan ‘ben kabul etmiyorum' dedi. Bu onun başına daha büyük belalar açılmasına neden olur, kimse bunu kabul etmez. Seçim yenilendiğinde bu sefer çok daha büyük bir yenilgi yaşar.”

‘BİZ SADECE AKP’DEN KURTULMAK İSTEMİYORUZ’

Amacın yalnızca AKP’den kurtulmak olmadığını, devamında da yapılacak işlerin olduğunu ifade eden Baş, “Biz sadece AKP iktidarından kurtulmak istemiyoruz. Tabi ki bu iktidardan bir an önce kurtulmamız lazım. 24 Haziran akşamı ‘bu daha başlangıç mücadeleye devam’ diyerek yola devam etmemiz gerekiyor. 

Bu iktidarın 15 yıldır yarattığı karanlığı telafi edeceğiz. Bu sorunlarla boğuşacağız biz, daha önümüzde uzun bir dönem var. Bu iktidarın batırdığı ülkeyi yeniden ayakları üzerine çıkarmamız, ardından yep yeni bir ülke kurmamız lazım. Biz Erdoğan öncesine dönmek istemiyoruz. Biz Tayyip Erdoğan’ın yıktığı, mahvettiği bir ülkeyi kurtarmak istiyoruz” dedi.

‘SOSYALİSTLER AKP İLE HİÇ BARIŞMADI’

Baş, AKP dönemi boyunca sosyalistlerin hiçbir zaman uzlaşı içinde olmadığını ve hep uyarıcı durumunda olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Geride kalan 15-16 yılına baktığınız zaman AKP’nin Türkiye’yi felakete sürüklediğini söyleyen sadece Türkiye sosyalist hareketiydi. Burada sosyalist hareket esas olarak bir uyaran görevi gördü. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; AKP’nin iktidarı boyunca uzalaşma, barışma arayışı içerisinde olmadı hiç sosyalistler.

AKP iktidarının dizlerinin titrediği bir kaç an hatırlayalım; Tekel Direnişi, ODTÜ ayakta eylemleri, Gezi Direnişi… Bunların hepsinde Türkiye sosyalist hareketinin yeri ve önemi var.

Bugün HDP’den aday olmamızın nedeni ise; HDP bu iktidar tarafından hedef seçilmiş durumda. Bir baraj sorunu ile karşı karşıya. Bir de sosyalistler hep şunu savunmuştur; Türkiye kurtulacaksa emekçilerin, yoksulların, alın teri ile yaşayan nurlu insanların ittifakıyla kurtulacak, bu ittifak da mutlaka Türk ve Kürt emekçilerinin iktidarı olacak. Bugün bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz.”