Erdoğan’ın sözleri sendikalara müdahale işareti mi?

Erdoğan’ın sözleri sendikalara müdahale işareti mi?

Erdoğan’ın 28 Şubat davasının ‘sivil kanadı’ ile ilgili yaptığı açıklamalar, sendikalara müdahale işareti olarak değerlendirildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrika turunun ilk durağı olan Cezayir’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

60 müebbet hapis cezası istenen 28 Şubat davasıyla ilgili konuşan Erdoğan, “Sivil kanat es geçilmişti. Şimdi muhtemelen gündeme gelecek” şeklinde ifadeler kullanıldı.

“28 Şubat’ın yıldönümü. O dönem görev alan generallerle ilgili yargı karar vermek üzere. Bu konuda değerlendirmeniz nedir?” sorusunu yanıtlayan Erdoğan sözlerinde, aralarında DİSK’in de bulunduğu emek meslek örgütlerine müdahale sinyali olarak yorumlanan açıklamalarda bulundu.

MÜDAHALE SİNYALİ: ‘SENDİKALAR, MEDYA, İŞ DÜNYASI…’

“Yargı bu işin sivil kanadının hangi boyutta olduğunu da ortaya çıkaracaktır” şeklinde konuşan Erdoğan’ın, “Sivil kanat ile neyi kastediyorsunuz?” sorusuna verdiği yanıt şu şekilde:

“Sendikalar, medya, iş dünyası...O dönem ‘Beşli Çete’ mi ne diyorlardı? Bunlara hiç mi hiç dokunulmadı şu ana kadar. Tamamen es geçildi. Dosyalar okunurken gözden kaçmış olanlar veya görülmek istenmemiş unsurlar herhalde öne çıkıyor. Şimdi muhtemelen bunlar da gündeme gelecektir.”

YARGIYA TALİMAT: BEDEL ÖDEMESİ GEREKENLER ÖDESİN’

“Mağdur oldukları için haklarını arayan insanlar var. Bedel ödemesi gerekenler buyursunlar bedelini ödesinler. O süreçte, köşelerinden çok rahat, indirenler, bindirenler vardı. Bizim muhtarlığımıza kadar uğraşanlar vardı. Biz adaletin tecellisinden başka bir şey istemiyoruz. Nitekim hak geç de olsa tecelli ediyor. İnanıyorum ki yargı, adalet beklentisi içinde olan mağdurların haline çare olacaktır.

‘5’Lİ ÇETE’
28 Şubat döneminde ‘5’li çete’ oldukları öne sürülen 5 kurum; 2 işçi sendikası, 2 esnaf örgütü ve 1 de işveren sendikasından oluşuyor.
Söz konusu o kurumlarun ise; Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK); Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK); Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB); Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK- İŞ) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) olduğu iddia ediliyor.


Yandaşlar sık sık, 28 Şubat davasında sadece askeri kanadın yargılanıp sivil toplum kuruluşları, medya ve sanayicilerin yargılanmadığını savunarak, söz konusu 5 kurumun, görevlerinin dışına çıktığını iddia ederek 28 Şubat’a destek olmakla suçluyor. 

5 kurumun "28 Şubat’ın değirmenine su taşıdığı” ve bu iddiayla davaya dahil edilmesi uzunca bir süredir dillendirilirken, Erdoğan’ın Cezayir dönüşü yaptığı 'sivil kanat' açıklaması 28 Şubat davasının bahane edilerek sendikalara müdahale edileceği yorumlarına neden oluyor.