‘Erdoğan’ın ‘garip senaryo’ dediği Anayasa 101’

‘Erdoğan’ın ‘garip senaryo’ dediği Anayasa 101’

Erdoğan’ın ‘garip senaryo’ diyerek ortaya attığı ihtimalin Anayasa’nın 101. maddesi olduğu konuşuluyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AKP Meclis grup toplantısında, “Şu anda çok garip bir senaryo var ortada. Hafta sonuna kadar bu senaryo nasıl oynanacak, bunu göreceğiz” diye ortaya attığı çıkışın kaynağının Anayasa’nın 101’inci maddesi olduğu iddia edildi.

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre, ilk tur görüşmelerin sonuçlarına göre AKP-MHP ve yanında BBP’den oluşacak Cumhur İttifakı dışında kalan partilerin, Anayasa’nın 101. maddesi üzerinden hesaplamalar yaptığı öne sürüldü. Anayasa’nın 101. maddesi ise “İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır.”

Yani seçimin birinci turunda son ikiye kalamayan ve ikinci turda yarışma hakkı elde edemeyen aday, muhalefetin ortak hamlesiyle en çok oyu alan ikinci adayın çekilmesiyle ikinci turda yarışabilecek. Yani, Erdoğan’la birlikte CHP’nin ya da İyi Parti’nin adayı ikinci tura kalsa bile, üzerinde uzlaşılan ismin önünü açmak için ikinci aday seçimden çekilecek ve başka bir ismin önünü açacak. AKP tabanında bu senaryo konuşuluyor.