'Erdoğan'ı boykot' krizi büyüyor: Rusya da dahil oldu

'Erdoğan'ı boykot' krizi büyüyor: Rusya da dahil oldu

ILO’nun 2-5 Ekim’de İstanbul’da yapacağı toplantıya ITUC ve ETUC’un Türkiye’deki baskı ve Erdoğan’a tepki nedeniyle yaptığı boykot çağrısına Avrupa’nın yanı sıra Rusya’nın da katılacağı öğrenildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2-5 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan 10. Bölge toplantısına yapılan boykot çağrısına Rusya’dan da destek geldi.

Cumhuriyet’ten Olcay Büyükbaş’ın haberine göre, Rusya Emek Konfederasyonu’nun (KTR) toplantıya katılmayacağı, genel kurullarına Rusya Devlet Başkanı Putin’in de katıldığı Rusya Sendikalar Konfederasyonu’nun (FNPR) ise düşük profille katılacağı belirtildi.

Söz konusu toplantıya Afrikalı ve Arap işçi temsilcilerinin katılacağı ileri sürülüyor.

KESK BOYKOT EDECEK

Akreditasyon için son başvuru tarihi 18 Eylül olan toplantıya henüz liste tamamlanmadığı için kimlerin hangi düzeyde katılacağı da netlik kazanmış değil. Başvuruların ILO’nun Cenevre’deki genel merkezine yapılmasın ardından örgütün, katılımcıları sitesinden duyurması bekleniyor.

Türkiye’deki işçi konfederasyonlarının tavrının da en geç 18 Eylül’de netleşmesi bekleniyor. Toplantıyı boykot edeceğini açıklayan KESK dışında, Hak-İş ve Türk-İş’in katılması DİSK’in ise katılmaması bekleniyor.

Diğer yandan ILO’nun İstanbul toplantısını boykot etme kararı alan Avrupa Sendikaları Konfederasyonu, Avrupa hükümetlerine boykota katılma çağrısı yaptıklarını, bazılarından olumlu sinyal aldıklarını açıkladı.

Avrupa Sendikaları Konfederasyonu Dış İlişkiler Sorumlusu Patrick Itschert, DW Türkçe'ye verdiği röportajında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) İstanbul toplantısını boykot ederek, Türkiye’deki anti-demokratik uygulamalara dikkat çekmek, sivil toplum örgütleriyle dayanışma göstermek istediklerini söylemişti.

“Erdoğan değişmek zorunda” diyen Itschert, “Kararımız Türkiye halkına yönelik değil. Bizler hiç olmadığı kadar Türkiye’deki sivil toplumu, örgütlerini desteklemek zorundayız. Erdoğan Türk halkının hayatını KHK’lar ile düzenliyor. Bu kabul edilemez” şeklinde konuşmuştu.

Itschert boykotun anlamına ilişkin ise “Bu Erdoğan’ın, Türk halkına hizmet etmeyen politikalarına karşı çok güçlü bir itirazın ifadesidir. Bu büyük bir ihtimalle bu çapta gerçekleşen ilk boykot. Bu Olimpiyat boykotları gibi tüm dünyaya Erdoğan’ın yaptıklarının kabul edilemez olduğunu duyuracak” ifadelerini kullanmıştı.