Erdoğan'dan Türkçe yoksunu Türk Dil Bayramı mesajı

Erdoğan'dan Türkçe yoksunu Türk Dil Bayramı mesajı

Tayyip Erdoğan tarafından Türk Dil Bayramı dolayısıyla yayınlanan mesajda, günümüz Türkçesinde karşılığı olan pek çok sözcüğün Arapçası tercih edildi.

Recep Tayyip Erdoğan, 26 Eylül Türk Dil Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. 

Mesajda mahiyet, tecessüm, mazi gibi günümüz Türkçesinde karşılıkları olan Arapça sözcüklerin kullanılması dikkat çekti. 

Erdoğan'ın mesajında kullanılan kelimelerin günümüz Türkçesi karşılıkları şu şekilde:

"Bir milletin (ULUSUN) bağımsızlığının, özgünlüğünün, zengin kültürel birikiminin, köklü bir geleneğe sahip olduğunun en büyük göstergesi dilidir.

Dil milletlerin (ULUSLARIN) kendilerine özgü düşünme, yaşama, ifade etme biçimlerinin temel göstergesidir. Milletlerin (ULUSLARIN) ufku, dünyası, hayata bakışındaki derinlik dillerinin mahiyetiyle (NİTELİĞİYLE) ilgilidir.

Dünyanın sayılı dillerinden biri olan Türkçemiz, milletimizin (ULUSUMUZUN) zihni (KAVRAYIŞ) berraklığını, iletişim becerisini, eşyaya ve dünyaya bakışını gösteren hayli zengin, köklü bir dildir.

Milletimizin (ULUSUMUZUN) bağımsızlığına düşkün karakteri, özgün kültürü, yaşama ve düşünme biçimi en güzel, kendi öz dilinde, Türkçe’de tecessüm etmiştir (CANLANMIŞTIR).

Çok geniş bir coğrafyada konuşulan, müşterek (ORTAK) mazimizi (GEÇMİŞİMİZİ); kültürümüzü ifade eden Türkçemiz, milletimizin (ULUSUMUZUN) birlik ve beraberliğinin teminatıdır (GÜVENCESİDİR). 

Medeniyetimizin (UYGARLIĞIMIZIN) müstesna (BENZERLERİNDEN ÜSTÜN) değerlerini nesilden nesile (KUŞAKTAN KUŞAĞA) aktaran dilimiz, çok farklı kültürler ve medeniyetlerle (UYGARLIKLARLA) etkileşime girerek canlılığını korumayı bilmiştir.

Köklü ve geniş bir birikime sahip olan Türkçemiz, farklı dillerle etkileşimine rağmen özünü asla kaybetmemiştir. 

Bize özgü düşünmeyi sürdürmemiz, ilmi (BİLİMSEL) çalışmalar yapmamız, seçkin kültür, sanat ve edebiyat eserleri üretmemiz, dilimizin korunması için de son derece önemlidir. 

Eğitim hayatımızda da Türkçe hassasiyetini (DUYARLIĞINI); çocuklarımıza, gençlerimize en etkili biçimde verebilmemiz gerekir. Türkçemizi yaşatmak ve tüm varlıklarıyla gelecek nesillere (KUŞAKLARA) aktarmak, dilimize sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. 

Tüm vatandaşlarımızı bu hususta (KONUDA) hassasiyet (DUYARLIK) ve çaba göstermeye çağırıyorum. 

Türk Dil Bayramı'nın, çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere, tüm milletimiz (ULUSUMUZ) için bu doğrultuda hayırlı (YARARLI) bir uyanışa vesile olmasını diliyorum."

DAHA FAZLA