Erdoğan'dan Tanzanya'ya 'öğüt': Güvenin olmadığı ülkede kalkınmadan bahsedemezsiniz

Erdoğan'dan Tanzanya'ya 'öğüt': Güvenin olmadığı ülkede kalkınmadan bahsedemezsiniz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunduğu Tanzanya'da, "Tanzanya ile ilişkilerimiz 2009 yılından itibaren istikrarlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Bu politikalar Tanzanya'da var olan istikrar ortamına çok ciddi katkılarda bulunuyor. Ekonominin gelişmesi, sağlıklı bir kalkınma ve sanayileşmenin tesisi için istikrar ve güven şarttır. İstikrar ve güvenin olmadığı ülkede kalkınmadan bahsedemezsiniz" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak amacıyla geldiği Tanzanya'da düzenlenen İş Forumu'nda konuştu. 

"GÜVENİN OLMADIĞI ÜLKEDE KALKINMADAN BAHSEDEMEZSİNİZ"

Son 2 yıldır bombalı saldırılarla sarsılan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında 'güven' vurgusu yaparak, "Tanzanya ile ilişkilerimiz 2009 yılından itibaren istikrarlı bir şeklde gelişmeye başlamıştır. Tanzanya'nın Ankara'da büyükelçiliğini pek yakında açacak olması inşallah ilişkilerimizi daha da güçlendirecektir. Bu olumlu ilişkinin ticari ve ekonomik alanlarda da sürmesinin zamanı artık gelmiştir. Bu politikalar Tanzanya'da var olan istikrar ortamına çok ciddi katkılarda bulunuyor. Ekonominin gelişmesi, sağlıklı bir kalkınma ve saniyeleşmenin tesisi için istikrar ve güven şarttır. İstikrar ve güvenin olmadığı ülkede kalkınmadan bahsedemezsiniz" dedi. 

"ECDADIMIZIN AFRİKA TARİHİNDE ASLA SÖMÜRGECİLİK LEKESİ YOKTUR"

Osmanlı'nın 18. yüzyılda Afrika'dan çok sayıda insanı köle olarak Anadolu'ya getirdği ve İstanbul'da köle pazarları kurulduğu bilinirken, konuşmasında Osmanlı'nın Afrika'da sömürgecilik yapmadığını iddia eden Erdoğan, "Bizim ecdadımızın Afrika'daki bin yıllık tarihinde asla sömürgecilik lekesi yoktur. Tarihte üç kıtaya yayılan devletler kuran atalarımız, emperyalist amaçlarla kesinlikle hareket etmemiştir.Türkiye'nin Afrika ile olan ilişkisi çıkara değil, gönül bağlarına dayanıyor. Bakın bugün Afrika'nın 54 ülkesinden 54 bin 500 öğrencisi ülkemizin farklı üniversitelerinde eğitim görüyor. Bu öğrencilerin masrafları ülkemiz tarafından karşılanıyor" dedi. 

"ADININ İÇİNDE TÜRKİYE GEÇEN VE BİZİMLE BAĞI OLMAYAN DERNEKLERE İTİBAR ETMEYİN"

Erdoğan konuşmasında Tanzanyalılara, Fethullah Gülen cemaati uyarısı da yaparak, "Sizlerden bir rica olacak, adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağı olmayan ve büyükelçiliklerimiz tarafından tanınmayan iş adamlarına ve derneklerine itibar etmeyin. Çünkü bizim ülkemiz bunları tanımıyor bunu bilin" ifadelerini kullandı.