Erdoğan'dan S-400 yorumu: NATO'da bu imkanları yakalayamıyorsak, başımızın çaresine bakarız

Erdoğan'dan S-400 yorumu: NATO'da bu imkanları yakalayamıyorsak, başımızın çaresine bakarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi alınmasına ilişkin, "NATO içinde bu imkanları yakalayamıyorsak, o zaman elbette başımızın çaresine bakmak durumundayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı. 

"NATO'DA MÜTTEFİKLERİMİZ OLAN ÜLKELERİN SİLAHLARI TERÖRİSTLERİN ELİNDE"

Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila'nın haberine göre, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi alınmasına yönelik NATO içinden gelen eleştirileri değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi:

"NATO konseptini gündeme getirerek buna itiraz edenler de var. Ama bu doğru bir yaklaşım değildir. Bugün Yunanistan da Rusya’nın füzelerini kullanıyor. ‘Yunanistan onları envanterden çıkaracak’ diyenler de var. Çıkarır veya çıkarmaz. Herkes kendi savunma anlayışını kendine göre oluşturabilir. Bizler NATO içinde bu imkânları yakalayamıyorsak, bu imkanları sağlayamıyorsak, o zaman elbette başımızın çaresine bakmak durumundayız. Kaldı ki işin farklı boyutları da var. Suriye’de yaşananları gördük. NATO’da müttefiklerimiz olan ülkelerin silahlarını maalesef teröristlerin ellerinde gördük. Bunlar hafif silahlar da değil, ağır silahlar. Irak’ta da aynı şekilde... Bu durumda tabii ki tedbirlerimizi alacağız. NATO üyesi bir ülke olmamız, bağımsızlığımızın olmaması anlamına gelmez. NATO üyesi olmakta birlikte, Rusya ile de pekala belirli çalışmalarımız olabilir. Bunun engellenmesini ya da bu yöndeki açıklamaları doğru bulmuyoruz".

"KOALİSYON GÜÇLERİNİN DESTEĞİNİ ALABİLİRSEK..."

YPG'nin öncüsü olduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolü altındaki Menbiç'te yaşananlara değinen Erdoğan, "Konuyla ilgili olarak şu anda gelinen nokta malum, Münbiç. Koalisyon güçlerinin desteğini yanımıza alabilirsek, Rusya da bu işe dahil olarak PYD ve YPG oradan pekala çıkarılabilir. Münbiç’e Münbiç halkının yerleşmesini sağlamamız gerektiğini anlattık" dedi. 

"PUTİN YPG'YE SICAK BAKMIYOR"

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in YPG'ye sıcak bakmadığını öne sürerek, "Putin, YPG’ye sıcak bakmadığını da söyledi. Hatta Suriye’de öyle ayrı bir devlet kurulmasını kesinlikle tasvip etmediğini de söyledi. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini ifade etti. ‘Sizinle aynı düşüncedeyiz’ dedi bana. Şu anda zaten Münbiç’te bizim aldığımız bazı köyler var. Rejim ve Rusya’nın müşterek aldığı bazı köyler var. Oranın halkı merkeze yavaş yavaş yerleşmeye başladı. Zaten YPG ve PYD’nin büyük kitle olarak girmesi mümkün değil. Öyle bir sayısı yok. Münbiç büyük yer. Oranın güvenliği sağlandığı anda Münbiç halkı oraya gelip yerleşecektir. Bizim baştan itibaren istediğimiz YPG’nin Fırat’ın doğusuna gitmesiydi. Obama YPG ile ilgili sözünü tutmadı. Hatta son dönemlerinde terk ettiler gibi şeyler söylediler. Ama bütünüyle boşaltmadıkları görüldü. Bu iş koalisyon güçleriyle yürütülürse Münbiç, DEAŞ’tan ve YPG’den temizlenir düşüncesindeyim" ifadelerini kullandı. 

"KİMİN NESİ ENGELLENMİŞ"

Gazetecilerin 'hayır' diyenlere yönelik engellemelere ilişkin sorularına "Kimin nesi engellenmiş? Nerede olmuş bunu bilemem, biz de onlara müdahale edelim" şeklinde karşılık veren Erdoğan, Meral Akşener'in toplantılarına yönelik engellemelere ilişkin, "Onu engelleme diye nitelemek doğru olmaz. O kendi içlerindeki sıkıntının neticesidir. O tür bir sıkıntıyı kalkıp da yönetime mal etmenin anlamı yoktur. Kendi içlerindeki bir problem. Henüz o problemi bitirebilmiş değiller. Bunun MHP’nin üst yönetimiyle de alakası yok" dedi.

"ALMANYA BU İŞİN ÖNÜNÜ AÇTI, HOLLANDA KATI DAVRANIYOR"

Almanya'da ve Hollanda'da bakanların katılacağı toplantıların iptal edilmesine ilişkin konuşan Erdoğan, "Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel en son (Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde) Cumhurbaşkanı buraya gelmek istiyorsa Hannover yakınında 16 bin kişilik salon var demiş. Şu an Almanya bu işin önünü açtı. Hollanda daha katı davranıyor. Seçimden sonra falan diyorlar. Seviyeyi ne hale getirdiklerini sizler de görüyorsunuz" dedi.