Erdoğan’dan AB’ye vize resti

Erdoğan’dan AB’ye vize resti

Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul'da olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB ile vize anlaşmasından sonuç çıkmazsa Geri Kabul Anlaşması Meclis'ten geçmeyeceğini söyledi.

Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul'da olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ile vize anlaşmasından sonuç çıkmazsa Geri Kabul Anlaşması’nın Meclis'ten geçmeyeceğini söyledi.

Erdoğan toplantıda AB’nin Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar Euro ile ilgili soruya “Temmuz ayına kadar 1 milyar Euro’nun verileceğine dair arkadaşlarımdan dün bana bir bilgi geldi. Bu para Türkiye’ye bir lütuf değil. Türkiye zaten yardımları yapıyor. Ama biz dürüstlük bekliyoruz. Bu bir yere kadar tahammül edilir. Bir yere kadar çekilir. Ondan sonra Türkiye kararını verir. Ondan sonra da siz düşünün denir” dedi.

Erdoğan AB ile vize görüşmelerine ilişkin “Vize konusunda. Latin Amerika ülkelerine Türkiye’den istenen şartlar isteniyor mu? Hayır. Türkiye’den müzakereci bir ülke ve gümrük birliğine üye bir ülke olması hasebiyle siz neden bunları istiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Schengen Bölgesi’nde vize serbestisi sağlanması için Türkiye’den Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik bekleyen Avrupa Birliği’ne (AB) ise ‘mülteci geri kabul anlaşması’nın iptal edilebileceği restini çekti.

 ‘NETİCE ALINDI ALINDI, ALINMADI YASA MECLİS’TEN GEÇMEZ’

Erdoğan, vize serbestisinin başlamaması durumunda gerekirse anlaşmaya ilişkin yasanın da Meclis’ten geçmeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında, adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye.”