‘Erdoğan’a hakaret’ davasında mahkeme kararı: Horoz tavuktan üstündür, o halde hakaret yoktur

‘Erdoğan’a hakaret’ davasında mahkeme kararı: Horoz tavuktan üstündür, o halde hakaret yoktur

Fotomontajla Erdoğan’ı horoz Davutoğlu’nu da tavuk yapan yurttaşın aldığı ceza mahkeme kararıyla bozuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'horoz', eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu 'tavuk' olarak gösteren bir fotomontajı sosyal medyadan paylaştığı için ‘cumhurbaşkanına hakaretten’ yargılanan Hasan Akkaya'nın aldığı ceza İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin Horoz tavuktan üstündür, o halde hakaret yoktur' kararıyla bozuldu.

Facebook'ta bir horozun kafa kısmına Vahdettin'in resmi, tavuk resminin kafa kısmına ise Atatürk'ün fotoğrafının yerleştirilmiş, olduğunu gören Akkaya duruma sinirlendi.

9 Eylül gazetesinden Umut Karakoyun'un haberine göre, fotoğrafı alarak, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a uyarlayan Akkaya hakkında kamu davası açıldı. 

‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET SÖZ KONUSU DEĞİL’

Akkaya'nın Avukatı Sinan Alabay  mahkemede yaptığı savunmada Cumhurbaşkanı'na hakaretin söz konusu olmadığını belirterek, "Eğer burada bir aşağılanma varsa, o da horozun ayağını öpen konumundaki tavuk olarak gösterilen Ahmet Davutoğlu'na yönelik olabilir. Bu karikatürde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, herhangi bir şekilde tahkir edilmemiştir. Zaten Erdoğan da 15 Temmuz'dan sonra kendisine yönelik hakaret olayları ile ilgili şikayetten vazgeçtiğini açıklamıştı" dedi.

Mahkemenin kararında şöyle dendi:

"Bahse konu paylaşımın değerlendirilmesinde, karikatürize edilmiş paylaşımda Cumhurbaşkanı'nın yüzünün yer aldığı kısmın, horozun başına monte edilmiş olduğu görülse de, herhangi bir hakaret unsuru içermediği, fotoğrafta orta zeka düzeyindeki bir şahsın algılamasında, horoz figürünün üstünlük ve diğer tavuk tarafından saygı duyulan ve itaat edilen pozisyonda olduğu, bu haliyle Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı tüm dosya içeriğinden anlaşılmIş olmakta."