Erdoğan: İsteseniz de istemeseniz de müftü nikahı meclisten geçecek

Erdoğan: İsteseniz de istemeseniz de müftü nikahı meclisten geçecek

Erdoğan, müftülere nikah yetkisi veren tasarıya ilişkin, "İsteseniz de istemeseniz de bu Meclis'ten geçecek" dedi.

Meclis Genel Kurulu'na önümüzdeki hafta  gelmesi beklenen ve kamuoyunda 'müftü yasası' olarak bilinen tasarıya ilişkin konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Laikliğe aykırı' diyor. Batıda kilise bu işi yapıyor. Onları da örnek gösterirken bunu kendime zul addediyorum. İsteseniz de istemeseniz de bu Meclis'ten geçecek" diye konuştu.

Erdoğan İdlib operasyonuna ilişkin, "Bir Astana süreci başlattık. Rusya, Türkiye ve İran üçlü olarak karara vardık. 'Bir gece ansızın gelebiliriz' dedik, silahlı kuvvetlerimiz Özgür Suriye Ordusu ile  şu anda İdlib operasyonunu başlattı" dedi.

Erdoğan İdlib operasyonuna ilişkin şunları söyledi:

"Biz bu hassas noktada İdlib'de, oradaki kardeşlerimizin de izzetini korumanın, mağduriyetini gidermenin gayreti içindeyiz. Şu anda Afrin'de, Kürt, Türkmen vatandaşlarımız, bunun yanında da PYD ve YPG var. Bu mücadelenin altında o da var. O rejimden biz herhangi bir şey bekleyemeyiz. O rejimin böyle bir derdi yok. Strateji uygun bir şekilde devam ediyor, temennim odur ki kısa zamanda bu biter. Bununla beraber bir Irak süreci de var. Kuzey Irak'ın da bu hale gelmesinin failleri bellidir. Onları da gündeme getiririz, onları da gün yüzüne çıkarırız."

"SEN NE CAHİL ADAMSIN YA"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu “İdlib’de ölenlerin sorumlusu Erdoğan” sözlerinden dolayı eleştiren Erdoğan, “Bir taraftan tezkereye evet diyeceksin, sonra İdlib’de ölenlerin sorumlusu Erdoğan diyeceksin. Ya sen ne cahil adamsın ya, bu ne mantıksızlık. Yanında taşıdığı adamların her biri bir alem. Çanakkale’de o şehitlerin yanında hepsi içti. Eğitim vermeye geldiniz, önce kendiniz eğitim alın ya. Ya 24 saat de içmeyiverin ya, burası Kabristan. Bu şehitler, bunlar için mi şehadet şerbeti içti. Kahroluyorlar.

"TÖRENDE KONUŞMAYACAK"

Çanakkale'de bir olay oldu. Ciddi bir terbiyesizlik yaptı. Orada bizim meclis üyemize bir bayan... Hani bunlar kadın hakları savunucusuydu. Sesini kes, çık nasıl dersin? Sen bunu mu yaptın. 18 Mart geliyor. Bu belediye başkanını 18 Mart'ta Çanakkale törenlerinde konuşturmayacaksınız. Çünkü oradaki düzenlemenin faili hükümettir, validir. Onun orada konuşma hakkı bir lütuftur. Seçilmişe saygısızlık yaptı, hesabını verecek. Öyle havaalanına gelip bizi karşılamak... Gelme, karşılama bizi. Öyle saygısızlık yaparsan biz de sizi kovulması gereken yerden kovarız. Ana muhalefet lideri bu belediye başkanı için bir söz söyledi mi?" diye konuştu.

MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİ VEREN YASA TASARISI

Erdoğan'ın müftü nikahı hakkındaki açıklamaları ise şöyle:

"Ben de buradan bununla ilgili açıklama getireyim. Bunlar milleti tanımadıkları gibi kanun da bilmiyorlar. Şu anda nikahları kim kıyıyor. Bir kamu görevlisi olan belediye başkanı veya onun yetki verdiği nikah memuru. Bizim vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti, resmi nikah kıydığı zaman onunla yetinmiyor, hocaya gidiyor, kayıt dışı bir nikah da orada kıyıyor. Bu gerçekleri göz önüne almak lazım. "Laikliğe aykırı" diyor. Batıda kilise bu işi yapıyor. Onları da örnek gösterirken bunu kendime zul addediyorum. İsteseniz de istemeseniz de bu Meclis'ten geçecek. Senin memurlarının lafını o Anadolu'daki kız dinlemez ama bir hocaefendinin lafını Anadolu'daki kız da erkek de dinler. Burada illa filanca caminin imamına, müftüye git diye bir şey yok. İstersen bekle belediyeyi, belediye ne zaman tarih verirse o zaman kıydırırsın. Bunlar da nikah üzerinden içlerindeki husumeti ortaya döküyorlar. Buradaki rahatsızlığın tek sebebi nikahı kıyacak kişinin din görevlisi olmasıdır. 

Nikahı müftü değil de, tapu müdürü, orman müdürü kıyacak olsa bunların hiçbirinin itirazı olmaz. Veysel hoca da gülüyor, "işi ormana yükleyecek" diye. 

2019 yılında yine biz kendimizle yarışacağız. Başarı çıtasını sürekli yükselttik. Zorlu bir imtihan bizleri bekliyor".