Erdoğan, Reuters'a konuştu: İdlib'e asker göndereceğiz

Erdoğan, Reuters'a konuştu: İdlib'e asker göndereceğiz

Erdoğan, New York'ta Reuters'e yaptığı açıklamada, İdlib'e asker göndereceklerini söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu için geldiği New York'ta Reuters'tan Parisa Hafezi'ye açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan verdiği mülakatta, Rusya, İran ve Suriye ile birlikte yapılan "çatışmasızlık bölgeleri" anlaşması kapsamında Suriye'nin kuzeyinde cihatçıların kontrolündeki İdlib'e asker konuşlandıracaklarını açıkladı. 

"MGK'DAN SONRA ADIM ATACAĞIZ"

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) düzenleyeceği referanduma ilişkin konuşan Erdoğan, "Bizim 27'sinde bir MGK toplantımız vardı. Tabii bu 25'indeki gelişme sebebiyle MGK toplantısını yarına aldık. Yarın  MGK toplantımızı yapacağız, hemen arkasından da Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek. Yeni bir adım var. Buradaki yaptırımlar neler olacak, hepsini MGK'da etraflıca görüşeceğiz. Bu yaptırımların zamanlaması yol haritası ne olacak, tüm bunları MGK'da, Bakanlar Kurulu'nda görüşmek suretiyle yapacağız. Gündeme gelen yeni bir adım daha var, cumartesi günü de hükümetimizin yurt dışına asker gönderme kararı söz konusu. Bunu parlamentoya getirecek.  Bu kararın çıkmasıyla çok farklı bir süreç olacak. Biz hep şefkat elimizi uzattık, kredi imkanları verdik. Kerkük petrol boru hattıyla alakalı bu noktadaki sıkıntılarında yanlarında olduk. Bunlar etraflıca ele alınacak. Bunlar ele alındıktan sonra adımlarımızı ona göre atacağız." dedi. 

"MERKEL TÜRKİYE'YE SALDIRMADI"

Almanya ile siyasi ilişkilerin geliştirilebileceğini söyleyen Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i överek, "Yeşiller Partisi'nin bize saldırmasını önemsemem. Onların karakterinde olan bir şey. Sol grupların Türkiye'ye saldırmasını önemsemem, onlar saldırır. Merkel çok daha önemli bir politika gütmüştür. Merkel herhangi bir saldırıya girmemiştir" dedi. 

"ESED'İN SURİYE'DE İKTİDARDA KALMASI CİNAYET"

Suriye'de yaşananlara değinen Erdoğan, "Biz Esed'i Suriye'de iktidarda kalmasını cinayet olarak görüyoruz. Devlet terörü estiren biridir. 1 milyon insanı öldüren biridir. Kimyasal ve konvansiyonel silah kullanan birinin demokratik bir ülkede kalması düşünülebilir mi? Suriye halkı kendini yönetecek birini bulmalı. Suriye halkının en ideal şekilde çözeceğine inanıyoruz. Yapılan üçlü çalışmalardan sonra Astana süreci başlamıştır. Çatışmasızlık bölgesi ile ilgil iyi gidiyordu ancak merkezde hastanenin vurulması bizi endişeye sevk etmiştir. İdlib'teki çatışmasızlık bölgesinde Rusya'nın güvenlik tedbiri var içeride Türkiye'nin tedbiri var." dedi.