Erdoğan kin kustu: Demirtaş terörist, insan hakları savunucuları darbeci, gazeteciler suç işledi

Erdoğan kin kustu: Demirtaş terörist, insan hakları savunucuları darbeci, gazeteciler suç işledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a "terörist" dedi, Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucularını "darbecilikle" suçladı, tutuklu gazetecilerin "teröre yardım ve yataklık ettiğini" savundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya'nın Hamburg kentinde gerçekleşen G20 zirvesinin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. 

"ALMAN POLİSİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Açıklamasında G20'yi protesto edenlere saldıran Alman polisine teşekkür eden Erdoğan, "G20 zirvesinde Alman polisinin yaptığı fedakarlığı ortaya koymamak mümkün değil. Alman polis teşkilatına teşekkür ediyorum" dedi. 

"TERÖRİSTLERİN SİLAHLANDIRILMASINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

ABD'nin YPG'ye silah desteğini eleştiren Erdoğan, "Sınırlarımızın hemen yanıbaşında, teröristlerin silahlandırılmasına ve desteklenmesine kesinlikle sessiz kalmayacağız. Meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz. Dün bölgede dağıtılan silahların yarın başka ülkelere dönmeyeceğinin garantisi yoktur. Ümit ederim yeni acılar yaşanmadan, terörü ve terörün finansmanını engellemenin yollarını buluruz" dedi. 

"AB BİZE 6 MİLYAR EURO SÖZÜ VERDİ, GELEN PARA 800 MİLYON DOLAR"

Suriyeli mülteciler meselesine değinerek AB'den para isteyen Erdoğan, "Mülteciler konusunda, açık kapı politikasını Suriye krizinin ilk günlerinde devreye soktuğumuzu ifade ettik. Şu ana kadar 3 milyonu aşkın Suriyeliyi ülkemizde misafir ediyoruz. Yaptığımız harcama 30 milyar dolara ulaşmış durumda. Dünyanın hiçbir ülkesinin böyle bir şey yapması mümkün değildir. Bunları yaparken, AB'nin bize verdiği söz 3+3, 6 milyar avrodur. Ancak bize şu anda ulaşan 800 milyon dolardır. Proje gelmedi diyorlar, proje uygulandı nasıl gelecek? Buyursunlar, Kilis'e, Antep'e, Mardin'e gelip görsünler." dedi. 

"KATAR'A YÖNELİK SUÇLAMALARI HAKSIZ BULUYORUZ"

Katar krizine ilişkin konuşan Erdoğan, "Katar'a yönelik suçlamaları haksız bnuluyor, yaptırımları desteklemiyoruz. Kardeş kavgasının kazananı olmaz. Körfez'deki bütün kardeşlerimizin güvenliği kendimizinki kadar önemlidir. Bu konuda Suudi Arabistan başta olmak üzere, tüm tarafların anlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Kışkırtmalara asla prim verilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Krizin büyümemesi için tüm diplomatik araçları kullandık. Bundan sonra da gerekli tüm adımları atacağız." dedi. 

"ABD'DEN SONRA BİZİM DE KONUMUMUZ PARLAMENTODAN GEÇMEYEĞİ YÖNÜNDEDİR"

ABD Başkanı Trump'ın Paris İklim Sözleşmesi'nde çekilmesine değinen Erdoğan, "İklim ve enerji konularını da özellikle görüştük. Bizler, müzakerelerin yapıldığı dönemde imzayı attık ancak dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın bize verdiği söz vardı. Bu söz, gelişmekte olan ülkeler için oradaki mali yaptırımların karşılanacağıydı. Bizler de bu gerçekleştirilerse bu parlamentodan geçer, gerçekleşmezse parlamentodan geçmez dedik. Dolayısıyla ABD'nin durduğu konumdan sonra, bizim de konumumuz parlamentodan geçmeyeceği yönündedir." dedi. 

"BASIN MENSUPLARI SINIRSIZ ÖZGÜRLÜĞE SAHİP DEĞİL"

Gazeteci Deniz Yücel'in tutukluğuyla ilgili gelen bir soruya yanıt veren Erdoğan, "Basın mensupları herhalde sınırsız özgürlüğe sahip değildir. Basın mensupları da suç işler. Öyle olursa da yargı gerekli değerlendirmeyi yapar. Ben şiir okuduğum için cezaevine girmiş bir insanım. O yüzden fikir özgürlüğünü iyi bilirim. Bu noktada çok hassasım. Bütün yasalarımız bu şekilde hazırlanmıştır. Basın mensupları dediklerinizin çoğu teröre yardım ve yataklık yapmıştır. Yargı bu konuda gerekli kararları verir." dedi. 

"ALMANYA'DA SALON TOPLANTISI YAPMAK İSTEDİM, MÜSADE ETMEDİLER"

Almanya'da salon toplantısı düzenlemesine izin verilmemesine tepki gösteren Erdoğan, "Almanya'da 3 milyon soydaşım var. Onlarla bir salon toplantısı yapmak istedim. Ancak Alman yönetimi buna müsaade etmedi. Buna tahammül edemediler. Bunu hangi özgürlük anlayışıyla bağdaştıracağız. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na konuşma izni vermeyenler, özgürlüklerden bahsedemezler. Bu bir siyasi intihardır. Şu anda bir telekonferansla bile konuşma arzumuza dahi tahammül edememişlerdir. Ancak PKK'nın dağdaki eşkiyalarına müsade etmişlerdir. Onları polis kordonu altında yürütenler, buradaki meşru derneklere müsaade etmiyorlar. Türkiye'de böyle bir yasak yok. Bakın şu anda Türkiye'de sözde bir Adalet Yürüyüşü var. Halbuki bunu yapanlar, parti içerisinde genel başkan adayı olmak isteyenlere izin vermiyorlar. Bu tür gariplikler yaşıyoruz." dedi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ İÇİN "TERÖRİSTTİR" İFADESİ

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ilişkin gelen bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Teröristleri cezaevlerinden bırakma yetkisi bizde değildir. Söylediğiniz kişi bir teröristtir. Öyle bir teröristtir ki, bütün Kürt kardeşlerimi sokağa döküp, 53 Kürt kardeşimi öldürten bir teröristtir. Bunlar bizim arkamızda PKK var, YPG var diye meydan okuyan kişilerdir." dedi. 

"ONLAR ADETA 15 TEMMUZ'UN DEVAMI NİTELİĞİNDE BİR TOPLANTI İÇİN BİR ARAYA GELDİLER"

Gözaltına alınan insan hakları savunucularına ilişkin konuşan Erdoğan, "Söyledikleriniz Büyükada'da niye toplanmıştı. Onlar adeta 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir. Gelen istihbarat üzerine gözaltına alınmıştır. Buradan bir yargı süreci başlayabilir. Onların yapmış oldukları çağrıyı, şu anda da yapıyorlar. Siz de bu soruyu sorarak bu çağrıya destek veriyorsunuz. Ama benim bir tasarrufum yok. Kararı yargı verecektir." dedi.