Erdoğan: Katar'ın son dönemde takındığı tavır takdire şayan

Erdoğan: Katar'ın son dönemde takındığı tavır takdire şayan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katar'ın son dönemde takındığı tavır takdire şayan. Suudi Arabistan'da temennilerimizi çok kaçık ve net bir şekilde ifade ettik. En önemli beklentimiz İslam dünyasında birliğin kalıcı olması" dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez turunun ardından açıklamalarda bulundu. 

"SUUDİ ARABİSTAN VE KUVEYT İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEDE HEMFİKİRİZ"

Suudi Arabistan ve Kuveyt ile yaptığı görüşmelere değinen Erdoğan, "Suudi Arabistan'da ilişkilerimizin ivmesinin sürdürmesi konusunda hemfikir olduk. Kral Selman'a krizin çözümünde beklentimizin yüksek olduğunu söyledim. Prens Muhammed Bin Selman ile de kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizin ekonomik boyutunu birlikte değerlendirdik. Suudi Arabistan'ın ardında Kuveyt emiri ile ikili ve bölgesel konuları ele aldık. Ticaret enerji ekonomik ve ticari işbirliği imkanlarını değerlendirdik." dedi. 

"KATAR'IN SON DÖNEMDE TAKINDIĞI TAVIR TAKDİRE ŞAYAN"

Türkiye'nin Katar'daki üssünün görüşmelerde gündeme gelmediğini belirten Erdoğan, "Üs konusu gerek Suudi Arabistan gerek Kuveyt'te gündeme gelmedi. Katar'da görüştük. Katar'ın son dönemde takındığı tavır takdire şayan. Suudi Arabistan'da temennilerimizi çok kaçık ve net bir şekilde ifade ettik. En önemli beklentimiz İslam dünyasında birliğin kalıcı olması" dedi. 

"İSRAİL'İ HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUM"

İsrail'in Mescid-i Aksa'da Filistinlilere girişi kısıtlamasına ilişkin konuşan Erdoğan, "Mescid-Aksa ya yönelik kısıtlamaları kabul edilemez olduğunu belirttik. İbadetlerini yapamaya gelen Müslümanları teröristlerle eş tutmak büyük bir akıl tutulmasıdır. Mescid-i Aksa bütün Müslümanların göz bebeğidir. Bir kez daha İsrail'i hukuka insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. İsrail tutumuyla tüm bölgeye zarar veriyor. Bir kez daha İsrail'i hukuka insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum." dedi. 

MEHMET GÖRMEZ AÇIKLAMASI: FARKLI BİR GÖREV TALEBİ VAR

Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in görevden alındığı iddiasına ilişkin olarak ise, "Henüz böyle bir adım yok. Geleceğe yönelik Sayın Başkan'ın farklı bir görevle devam etme talebi söz konusu. Bu da Sayın Başkan ile karar verilecektir. Ancak şu an görevden alma söz konusu değil." dedi. 

"RUSYA'DAN S400 ALMAMIZ NİYE ENDİŞE VERİCİ OLSUN?"

ABD'den Türkiye'nin Rusya ile S400 anlaşması yapmasına ilişkin gelen açıklamara yanıt veren Erdoğan, "Niye endişe verici olsun? Her ülke kendi güvenliği için belli tedbirleri almak durumunda. Bu güvenliği nerden sağlarsa oraya yönelik adım atacaktır. Bununla ilgili birimlerimiz görüşmeleri yaptı yapıyorlar. Bunun endişe verici hiçbir yanı yok. Farklı silah kullanınca endişe vermiyor S400 kullanınca endişe veriyor. Bu tamamen karşılıklı olarak hele hele Türkiye olarak ortak üretime kimle girersek onu tercih ederiz. Türkiye güvenlik simülasyonun buna göre yapıyor. Görüşmeler büyük ölçüde bitti." dedi.