Erdoğan istedi, rektörlük özel işletmeleri devretti

Erdoğan istedi, rektörlük özel işletmeleri devretti

Ege Üniversitesi’nde bulunan özel işletmeler rektörlük kararıyla Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfına bağlı Egeliyiz şirketine devrediliyor.

Ege Üniversitesi'nde yer alan özel işletmelere Mart ayı sonlarında gelen tebligatlar ile işletmelerinin boşaltılması gerektiği söylendi. Durumun hukuka aykırı olduğunu söyleyen işletme sahipleri ise rektörlüğe tepki gösterdi. Yetkili hiç kimsenin konuyla ilgili bilgisi olmadığını dile getiren işletme sahipleri, “ Bize bu kararın Cumhurbaşkanı’ndan geldiğini, rektörlük tarafından tebliğ edildiğini ve bütün üniversitelerde uygulanacağını söylüyorlar.” ifadelerini kullandılar.

ERDOĞAN İSTEDİ REKTÖRLÜK UYGULADI

İddiaya göre 16 Mart 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan YÖK’e Üniversitelerde bulunan özel işletmelerin boşlatılıp buraları vakıflar eliyle işletilmesini tavsiye etti. İşletmecilere gelen tebligatta yer alan bilgiye göre ise 20 Mart tarihinde Ege Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından Ege Üniversitesi’nde bulunan özel işletmelerin boşaltılması kararı alındı.

İŞLETMECİLER MEMNUN DEĞİL

İz Gazete'den Tugay Can'ın haberine göre, Kapatılan Konservatuar Kafe’nin sahibi Ahmet Argut, "Biz ayın 20’sinde kira sözleşmesinin uzatılmasını istediğimiz dilekçeyi ilettik. Bunun dışında bize hiçbir uyarıda bulunmadılar. Ayın 29’unda bize yıkım kararı geldi. 15 gün sonra ise Çevik kuvvet ile geldiler.” dedi. 3 yıldır burayı işlettiğini ifade eden Argut “Ben buraya elimde olan her şeyi yatırdım. Devletin yapmış olduğu bu uygulama beni ve birçok insanı perişan etti." dedi.

İşletmesinin Egeliyiz firması’na devredildiğini, Ege Üniversitesi’ne bağlı olan ve sözleşmesi biten tüm kafeler vakıf adı altında Egeliyiz firmasına devredileceğini öne süren Argut, “Ben sigortalı olarak 10 işçi çalıştırıyorum. Benim gibi 60 tane kafe. Neredeyse 600-700 kişiyi işsiz bırakıyorlar. Buraya girerken hava parası verdim, kira veriyorum. Eleman çalıştırıyorum. Bana gelip burayı 15 gün içerisinde boşalt diyorlar.” şeklinde konuştu.

'NEDEN KOLAYLIK SAĞLAMIYORLAR'

Bizim kafeden çıkmamızdan iki gün sonra oraya Egeliyiz firması konteynrdan bir kafe yapıp oryayı işletmeye başladı. Biz öğrencilere çayı 75 kuruşa satarken onlar, 1 lira 25 kuruşa satmaya başladı. Tostu 4 liraya satarken onlar 6 liraya satmaya başladılar. Madem buraları vakıf aldı. Madem kira vermiyorlar. Neden öğrencilere kolaylık sağlamıyorlar?” diye soran Argut sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ben Ahmet Argut, İzmir’de oyumu AKP’ye verdim. Peki neden İzmir milletvekili başbakan Binali Yıldırım bize neden yardım etmiyor. Mitinglerde çıkıp gövde gösterisi yapmayı biliyorlar. Biz bu insanlara nasıl bir daha oy verelim. Vakfı kurup güçlendirene kadar, bu işletmecilere sahip çıksalar olmaz mı?"