Erasmus öğrencileri Türkiye’ye gelmekten kaçınıyor

Erasmus öğrencileri Türkiye’ye gelmekten kaçınıyor

Türkiye’yi tercih eden Erasmus öğrencilerinin sayısında dramatik bir düşüş var.

Alman Akademik Öğrenci Değişim Hizmetleri müdürü Christian Müller Almanya ve Avrupa’da, Türkiye’yi tercih eden öğrencilerin sayısında belirgin bir düşüş olduğunu söyledi.

Alman Akademik Öğrenci Değişim Hizmetleri müdürü Christian Müller haber ajansı AFP’ye yaptığı değerlendirmede bu konuda herhangi bir kesintiye gitmek istemediklerini bildirdi ve hedeflerinin geri çekilmek suretiyle serbest düşünceyi zorlaştıracak uygulamalar olmadığını söyledi.

Der Spiegel’de yer alan habere göre,  2016’da Türkiye’ye gelen öğrenci sayısı 2014 ile kıyaslandığında üçte birlik bir düşüşün olduğu görülebilmekte. Bu durum, güncel siyasi gerilimlerin önemli bir rol oynamakta olduğunu gösteriyor. Ayrıca Türkiye’ye giden öğrenci sayısında azalma yaşanırken, tam tersi yönde Türkiye’den Avrupa’ya gelen öğrenci sayısında ise önemli bir artış var. 

Öğrenci Değişim Hizmetleri’nin Ankara’dan aldığı verilere göre 2014 yılında 6600 öğrenci Türkiye’ye gitmeyi tercih etmişken, bu rakam 2016’da 2260 öğrenciye düştü. Aynı zaman zarfında 6930 Türk öğrenci Alman yüksek okullarına kayıt oldu. Haberde bu rakamlardan hareketle Almanya’nın Türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülke olduğu belirtiliyor.

Öğrenci Değişim Programı Hizmetleri’nin 2014 ve 2015 yıllarında Türkiye’de öğrenim için ayırmış olduğu teşvik bütçesi 13 milyon Euro’ydu. Böylece Türkiye, Öğrenci Değişim Hizmetleri’nin listesinde yer alan en önemli 10 ülkeden biriydi. 

DAHA FAZLA