Ensar destekçisi Turkcell, ALİKEV destekçisi çalışanı işten kovdu

Ensar destekçisi Turkcell, ALİKEV destekçisi çalışanı işten kovdu

Tecavüz skandalıyla bilinen Ensar Vakfı'nın sponsorları arasında yer alan Turkcell, Ali İsmail'in düşlerini yaşatmak için kurulan ALİKEV'e destek veren çalışanını kovdu.

TMMOB Fizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Alper Mertoğlu, Haziran Direnişi sırasında Eskişehir'de polis ve esnaf tarafından darp edilerek katledilen Ali İsmail Korkmaz adına ailesi tarafından açılan ALİKEV'e destek olmak amacıyla başlattığı kampanya sırasında, kaçak yurtlarında çocukların cinsel istismara uğradığı Ensar Vakfı'nın sponsorlarından Turkcell’deki işinden kovuldu. 12 yıldır Turkcell’de çalışan Mertoğlu yönetici olarak görevine devam ediyordu.

T24'ten Oğul Doğa Gökşin'in aktardığına göre; Mertoğlu, Ali İsmail Korkmaz'ın ölüm yıldönümü olan 10 Temmuz'da "Kıtadan kıtaya düşlerinde özgür dünya" ismiyle kampanya başlattı. 23 Temmuz'da düzenlenen Boğaziçi 2017 Yüzme Yarışı'nda Ali İsmail Korkmaz Vakfı için yüzeceğini duyuran Mertoğlu, kampanyaya katılmak isteyenlerden açılan hesaplara bağış yaparak vakfa destekte bulunmasını istedi.

Mertoğlu, geçen yıl 55 öğrenciye burs desteği sunan Ali İsmail Korkmaz Vakfı için başlattığı kampanya sırasında yönetici olarak çalıştığı Turkcell’deki işinden, yarıştan iki gün önce 21 Temmuz’da atıldı. Turkcell, gönderdiği tebligatta “güven ilişkisini ortadan kalkmasına neden olan davranışlarınızdan ötürü…” ifadesini kullandı.

Mertoğlu işten çıkarılması hakkında, “Bana çok şey kazandıran şirketim diye devam etmek isterdim gerçekten, fakat 12 yılın sonunda geldiğimiz nokta hiç hoş olmadı. Tüm bu olanların Alikev için yaptığımız kampanyanın üzerine gelmesi daha da manidar. Ensar dururken başka eğitim kurumları, hele Ali İsmail Korkmaz'ın ismini taşıyan bir vakıf için bir şeyler yapmak ‘yeni Turkcell’ tarafından hazmedilemedi” dedi.

Mertoğlu tarafından yazılan kampanya metni şöyleydi:

"Bugün (10 Temmuz) Ali İsmail'in ölüm yıl dönümü. 19 yaşındaydı. Daha güzel ve özgür bir dünya için büyük idealleri vardı.

Şimdi hatırasını ve hayallerini yaşatan kocaman bir ailesi, dostları ve adına kurulmuş bir vakıf var.

Ali İsmail'in yarım kalan hedeflerini hayata geçirmek üzere üç yıl önce yola çıkmış olan Ali İsmail Korkmaz Vakfı, yüzlerce öğrenciye eğitim bursu veriyor ve gençlerin sosyal bireyler olması yolunda kolektif üretimini desteklemek için projeler yürütüyor. Tüm bu çalışmalar, dostlardan gelen bağışlar ve büyük fedakârlıklarla oluşturulan kaynaklarla sürdürülüyor.

Çorbada bizim de tuzumuz olsun...

ALİKEV'in çalışmalarına katkı sağlamak için 23 Temmuz'da Boğaziçi Kıtalararası yüzme yarışına katılarak İstanbul boğazını geçiyorum. Bu yolculukta benimle beraber Ali İsmail'in güzel hatırasına ve düşlerine ortak olan kardeşlerimize destek olmak için ALİKEV hesabına bağışlarınızı bekliyoruz."

TMMOB: ALİ İSMAİL KORKMAZ'IN ANISINI YAŞATMAK İŞTEN ATILMA SEBEBİ OLAMAZ!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB Fizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mertoğlu'nun işten çıkarılmasının ardından "Ali İsmail Korkmaz'ın anısını yaşatmak işten atılma sebebi olamaz!" başlığıyla bir basın açıklaması yayımladı.

“Turkcell’in Alper Mertoğlu’nun işten çıkarılmasına ilişkin almış olduğu karar; ülkede birçok konuda olduğu gibi bu olayda da ‘bizden olan yandaşlar’ ve ‘ötekiler’ ayrımı yapıldığını göstermiştir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"TMMOB Fizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Alper MERTOĞLU’nun 12 yıldır çalışmakta olduğu TURKCELL'deki işine, Ali İsmail KORKMAZ Eğitim Vakfı'na destek amacıyla başlattığı kampanya sırasında son verilmiştir.

Ensar Vakfı’nın sponsorları arasında olan Turkcell' in Alper MERTOĞLU'nun işten çıkarılmasına ilişkin almış olduğu karar; ülkede birçok konuda olduğu gibi bu olayda da "bizden olan yandaşlar" ve "ötekiler" ayrımı yapıldığını göstermiştir.

Kuruluş amacı; toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanması, demokrasi ve toplumsal barış kültürünün gelişmesi, toplumsal şiddetin azaltılması amacıyla çeşitli sosyal ve kültürel çalışmalar yolu ile Ali İsmail Korkmaz'ın anısını yaşatmak olan ALİKEV, bu çalışmalarını dostlarından gelen bağışlar, sportif faaliyetler ve büyük fedakarlıklarla oluşturulan kaynaklarla sağlamaktadır.

Alper MERTOĞLU vakfın çalışmalarını duyurmak ve desteklemek için İstanbul Boğazı yüzme yarışmasına katılmış ve bu vesileyle geniş çaplı bir kampanya yürütmüştür. Buna karşın; toplumsal hafızamızda çok kötü bir yeri olan, yandaş firma ve cemaatler tarafından desteklenen ENSAR Vakfı'nın en büyük sponsorlarından olan Turkcell, Alper Mertoğlu'nun ALİKEV'e destek amacıyla düzenlemiş olduğu eğitim, spor ve barış içerikli kampanyasını "öteki" tarafta gördüğü için adil olmayan bir tutum sergilemiş ve çalışanını işten atmıştır.

Bu durumda şirket politikası kişisel hak ve özgürlüklerin neresinde durmaktadır? Türkiye'de işçi alımı ve işten çıkarmalar artık kişinin iktidarı destekleyip desteklemediğine göre mi yapılmaktadır? Şirket, Türkiye'nin çocuklarını birbirinden ayırmakta mıdır? Ali İsmail Korkmaz ve onun hayallerini paylaşanlar bu toprakların çocuğu değil midir?
“Kurumsal” kimliklerinin arkalarına saklanarak, Türkiye’de yaşanan hukuksuz uygulamaları kendilerine örnek alanlar, iktidar baskısından çekinerek bu kararları verenler bu hukuksuzluğa derhal son vermelidirler. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak yaşanan sürecin takipçisi olacağımızın ve hukuki mücadeleyi sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz."