En genç edebi usta: D’J Pancake

En genç edebi usta: D’J Pancake

Kitap, yazarın yayımlanan ilk öyküsü “Trilobitler” ile başlıyor. İlk yayımlanan öyküsünün bu denli muhteşem olması hem hayret hem heyecanla karışık hüzün yaratıyor. Hayatta kalmaya devam etseydi daha neler üretecekti diye düşünmekten kendini alamıyor insan.

Ekim ayında “Yüz Kitap” etiketiyle “Kışın İlk Günü” adlı bir öykü kitabı raflarda yer aldı. Yazarı Breece D’J Pancake 1952’de Batı Virginia’nın South Charleston kentinde doğdu. Marshall Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Virginia Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık programına yazıldı. Bir yandan da Virginia’da iki askeri okulda birden İngilizce öğretmenliğine başladı.

Yazarın yayımlanan ilk öyküsü “Trilobitler”, 1977’de “The Atlantic” dergisinde yayımlandı. Altı öyküsü, başta The Atlantic olmak üzere çeşitli dergilerde yayımlandı. Yazar 1979’da kendini av tüfeğiyle vurarak intihar etti. Yayımlanmayanlar da dahil tüm öyküleri 1983’te “The Stories of Breece D’J Pancake” adıyla kitaplaştırıldı.

Yayımlanan ilk ve son kitabı ABD’de başlıca yazar ve eleştirmenlerden övgüler aldı. Hemingway ve Çehov ile kıyaslandı; hakkında “Amerika’nın Dublinliler’i” olarak bahsedildi. Margaret Atwood kendisi hakkında “olağanüstü bir anlatı dili var” yorumunu yaptı.

Yazar, kendi doğup büyüdüğü Batı Virginia’nın kırsalını ve bölge insanını anlatıyor: doğup büyüdüğü çiftliğini geçindirme çalışanlar, akciğer hastalıklarından muztarip madenciler, eski mahkûmlar, araba tamircileri, kar küreği şoförleri, kaçak horoz dövüşü düzenleyenler, paraya çok ihtiyacı olduğu için ölümcül şartlarda dövüşen boksörler…

Yazarın hem dobra hem kıvrak bir dili var ve bu, onun kısa yaşamına rağmen edebiyat ustalarıyla kıyaslanma nedenlerinden biri olarak görülebilir. Asla sözünü sakınmayan ama müthiş incelikli ve duyarlı, detaylarla öykülerini zenginleştiren, okudukça insanda yoğun tatlar bırakan bir yazarla karşı karşıyayız.

Kitaptaki öyküleri art arda okurken aynı mahallede yaşayan birbirine komşu haneleri, iş yerlerini ve çiftlikleri tek tek ziyaret ediyormuş hissi yaşıyor insan. Yemek için kaplumbağa avlayan Colly ile tarlada karşılaşıyor, madencilerin yanına uğruyor, henüz çocukluğunu ve temiz kalbini yitirmemiş Bo ile birlikte ruhu ölmek üzere olanların yanında vakit geçirirken sıkılıp öfkeleniyoruz.

Kitap, yazarın yayımlanan ilk öyküsü “Trilobitler” ile başlıyor. İlk yayımlanan öyküsünün bu denli muhteşem olması hem hayret hem heyecanla karışık hüzün yaratıyor. Hayatta kalmaya devam etseydi daha neler üretecekti diye düşünmekten kendini alamıyor insan.

Kitabın son öyküsü olan “Kışın İlk Günü”, aynı zamanda eserin adı olarak karşımıza çıkıyor. Böyle bir eserin geç de olsa Türkçeye kazandırılmış olması çok önemli ve sevindirici; buna emek verenlere ve vesile olanlara teşekkürü borç biliriz.


KÜNYE: Kışın İlk Günü, Breece D’J  Pancake, Çeviri: Ezgi Kıymaç, Yüz Kitap Yayınları, 2017, 182 Sayfa

DAHA FAZLA