Ekonomi Bakanı Zeybekci: ‘Ne kadar güvenli bir ülke OHAL’i de var’ demiyorlar

Ekonomi Bakanı Zeybekci: ‘Ne kadar güvenli bir ülke OHAL’i de var’ demiyorlar

AKP’nin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci OHAL’in kaldırılması yönündeki açıklamalarını yineledi. Zeybekçi bağımsızlık referandumunun gerçekleştirildiği IKBY’e yönelik ise ekonomik yaptırım uygulanmasına karşı olduğunu ifade etti.

OHAL’in kaldırılması yönünde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Ne kadar güvenli bir ülke OHAL’i de var’ demiyorlar” dedi.

Zeybekci daha önce de OHAL'e karşı olduğunu ancak Türkiye'de bunu gerektiren ortamın bitmiş olması gerektiğini söyleyerek, ”Başta FETÖ olmak üzere terör tehdidi ortadan kalkmalı. Türkiye ilk fırsatta OHAL'den kurtulmalı" demişti.

Hürriyet'e konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Kuzey Irak’la ticaretin sürmesi gerektiğini belirterek, “Ticaretle ekonomiyle ilgili faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Son Bakanlar Kurulu toplantısında ve yaptığımız görüşmelerde de bu görüşümüzü değiştirmemize neden olacak bir karar alınmadı” dedi.

“RUSYA İLE YAPILAN YANLIŞTI”

Kuzey Irak’ta ekonomiyle ilgili önlemler alınıp alınmayacağı sorusuna yanıt veren Zeybekci, Rusya krizini anımsattı. Rusya’nın ilk ticarete dokunduğunu, Türkiye’ye ticaretle ders vermeye çalıştığını ifade eden Zeybekci şöyle devam etti: “Bu son derece yanlıştı. Kuzey Irak konusunda aynı yanlışı yapmamızı pek uygun görmüyorum. Hükümet olarak, ülke olarak, benim devletimin menfaatleri farklı bir şey dediği zaman, o karar net olarak alınır. Biz de Ekonomi Bakanlığı olarak onu emir telakki eder, öyle hareket ederiz. Ama şu anda bakanlık olarak refleksimiz, normal seyrinde devam etmesi. İsrail’le de çok şeyler yaşadık ama ticaretin devam etmesinden yana oldum. Mısır’da da böyle oldu. Kuzey Irak’ta da, devlet olarak ekonomiyle ilgili kararlar alınmadıkça, böyle olmalı.”

“AMBARGO TEHLİKELİ”

Erdoğan’ın “vanayı kapatırız” sözlerinin ardından Zeybekci’den ambargoya ilişkin, “Ekonomik ambargo tehlikeli bir söylem” açıklaması geldi. “Ambargo koyduğunuzda satışlarınız duruyor” diyen Zeybekçi, “Diyebilirsiniz ki, ‘Musul-Kerkük kutsal davamız, sen hala ticaret’ diyorsun. Ama benim işim ticaret. Ben Ekonomi Bakanı’yım. 8-9 milyar dolarlık bir ticaretten, Türkiye’nin menfaatinden bahsediyoruz” diye konuştu. 

“OHAL’DEN İLK FIRSATTA ÇIKILMALI”

Ülkenin, menfaati için OHAL’den ilk fırsatta çıkarılması gerektiğini kaydeden Zeybekci şöyle devam etti: “Ama gerekçeleri tamamen kalkmadığı için de, geçici olarak da olsa Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımıza ihtiyaç duydukları kanuni düzenlemelerin yapılması yetkisi verilebilir. İçişleri Bakanlığı’na, devletin içindeki ihanet şebekelerinin temizlenmesiyle ilgili düzenlemeler için, yetkiyi 1 yıl gibi geçici bir süre için verebiliriz. Adalet Bakanlığı’na da gözaltı ve tutukluluk süreleriyle ilgili geçici olarak bu yetki verilebilir. Bu benim şahsi görüşüm. Bakanlar Kurulu’nda görüşmedik. Adalet Bakanımızla böyle bir sohbetimiz var. Evet ekonomiyle ilgili hiçbir pürüz olmaması için en üstün gayreti gösteriyoruz. Ama sonuçta OHAL. ‘Ne kadar güvenli bir ülke OHAL’i de var’ demiyorlar.”

ERDOĞAN 'YEMEK BULAMAYACAKLAR' DEMİŞTİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından yaplan bağımsızlık referandumuna ilişkin konuşan Erdoğan "Biz yaptık, oldu ile olacağını zannediyorlar, olmayacak ya, olamayacak zaten. Yaptırımları uygulamaya başladığımızda ortada kalacaksın. Vanayı kapadığımızda iş bitti. TIR'lar Kuzey Irak'a çalışmadığı anda bunlar yiyecek bulamayacaklar" demişti.