Eğitimli gençler Türkiye'yi terk ediyor: 'Kendimi kaçıyormuş gibi hissediyorum'

Eğitimli gençler Türkiye'yi terk ediyor: 'Kendimi kaçıyormuş gibi hissediyorum'

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'deki eğitimli gençlerin ülkeyi terk ettiğini ve başka ülkelerde hayat kurmayı tercih ettiğini anlatan bir haber yayımladı.

AFP, Türkiye'yi terk eden veya terk etme planları bulunan onlarca kişiyle konuşarak bir haber yayınladı. Habere göre gençlerin başka ülkelere yerleşme gerekçelerinde üç neden öne çıkıyor: Üniversite mezunları için azalan iş imkanları, İslami kökenli hükümet döneminde artan muhafazakarlık, İnsan haklarının ve özgürlüklerin azalması.

“REFERANDUMDAN SONRA TÜRKİYE’DE KALMAK İSTEMİYORLAR”

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, ajansın konuştuğu, 5 yıl önce Dubai’ye taşınan Dilara adındaki bir kadın arkadaşlarının bunu o tarihlerde bir hata olarak gördüklerini söylüyor.

Gerçek adını vermek istemeyen ve dijital pazarlama alanında uzman olan Dilara, "Ama bugün çoğu arkadaşım bana CV'lerini gönderiyor çünkü Türkiye'de kalmak istemiyorlar, özellikle de referandumdan sonra" ifadelerini kullandı:

"Önceki yıllarda dönmeyi düşündüğüm olmuştu ama Türkiye'deki olaylar fikrimi değiştirdi."

“EĞİTİMLİ GENÇLER ÜLKEYİ TERK EDİYOR”

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden akademisyen Ulaş Sunata ise son yıllarda eğitimli gençlerin ülkeyi terk etme trendinin hızlandığını ve bu durumun ülkeye zarar verebilecek bir beyin göçü olduğunu söyledi:

"Bu, ülke için önemli bir sorun. Ama bunun tek etkisi sosyokültürel olmayacak, aynı zamanda ekonomik etkileri olacak.

Akademisyen Sunata, ülkeyi terk etmeye en yatkın kesimlerin üniversite mezunları olduğunu şu ifadelerle açıkladı:

"Ülkeyi terk etmenin riskleri var ve bu risklerle yüzleşmeyi en fazla göze alabilecekler üniversite mezunları. Onların ayrılması, insan hakları gibi evrensel değerleri savunacak daha az insan kalmasına ve bu değerlerin zayıflamasına yol açıyor."

“ADALETİN OLMADIĞI BİR ÜLKEDE NE İŞİM VAR?"

Adının gizli tutulması koşuluyla AFP'ye konuşan 33 yaşındaki bir İngilizce öğretmeni, "Başka yerlerde daha iyi imkanlar varken neden burada acı çekeyim ki? Adaletin olmadığı bir ülkede ne işim var?" ifadelerini kullandı.

Eşi ve çocuklarıyla birlikte ülkeyi terk etmek için ilk adımlarını attığını söyleyen öğretmen, "Daha iyi yaşam standartlarını hak ediyoruz" dedi.

“UMARIM GERİ DÖNMEK ZORUNDA KALMAM”

Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinde uzun yıllar akademisyenlik yapan bir tarihçi, Fransa'ya gitmek için dört yıl boyunca belge hazırlaması ve iş araması gerektiğini söyledi.

AFP'nin sorularını telefondan yanıtlayan akademisyen, "Umarım bir daha asla Türkiye'ye geri dönmek zorunda kalmam" dedi.

“KENDİMİ KAÇIYORMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM”

Uzun yıllar boyunca arkadaşları yurtdışına çıkarken gitmeyi reddeden bir inşaat mühendisi ise sonunda ülkeden ayrılacak olmaktan ötürü üzüldüğünü söyledi:

"Ülkemi gerçekten seviyorum. Bu ülkeyi muhafazakarlara bırakmak istemiyorum. Kendimi kaçıyormuş gibi hissediyorum."