Eğitimcilerden 'Köy Enstitüleri ahlaksızlık yuvası' diyen kitaba tepki

Eğitimcilerden 'Köy Enstitüleri ahlaksızlık yuvası' diyen kitaba tepki

Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlere dağıtılan ve tepkilere neden olan kitaba ilişkin müdürlük önünde basın açıklaması yapıldı.

İleri Haber

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen)  İstanbul 5 No’lu Şubesi ve Anadolu Yakası Yeni Kuşak Köy Ensititüleri Derneği Maltepe Milli Eğitim Müdürlüğünün öğretmenlere dağıttığı ‘Felsefeden Tecrübeye Etkili Öğretmenlik’ isimli kitap hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Biz öğretmenler, hangi kitabı okuyacağımıza mesleki gelişimimizi ne tür kaynakları araştırarak ilerleteceğimize karar verebilme yetisine sahibiz. Bu nedenle tarihimizde çok parlak bir yere sahip olan Köy Enstitüleri’ni özellikle hedef gösteren bu saçmalığı kabul etmiyoruz” dendi.

Kitapta tarikatlar ve tekkeler övülürken, Köy Enstitüleri'nin "ahlaksızlık yuvası" olarak bahsedilmesi gibi pek çok skandal ifade yer alıyor.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Maltepe Milli Eğitim Müdürlüğünün öğretmenlere ücretsiz dağıtmış olduğu ‘Felsefeden Tecrübeye Etkili Öğretmenlik’ adlı kitapta yer alan bilgiler bilimden ve öğretmeni bilgilendirmeden ziyade gericiliği, akıl dışılığı ve her türlü karanlık düşünceyi yaymaya, öğretmene empoze etmeye hizmet eden bir yayındır. (Bu kitap öğretmenlerimize bilinçli olarak dağıtılmıştır.) İçindeki yazılar tümüyle ideolojiktir. Bundan dolayı biz Eğitim-Sen olarak bu kitabın Maltepe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kasıtlı dağıtıldığını, öğretmenlerimizden bir baskı aracı olarak rapor istendiğini,  gönderilen yazıda öğrenmiş bulunuyoruz.

 Biz öğretmenler, hangi kitabı okuyacağımıza mesleki gelişimimizi ne tür kaynakları araştırarak ilerleteceğimize karar verebilme yetisine sahibiz. Bu nedenle tarihimizde çok parlak bir yere sahip olan Köy Enstitüleri’ni özellikle hedef gösteren bu saçmalığı kabul etmiyoruz. Dünya ve Türkiye kamuoyu Köy Enstitüleri’nin ülkemiz ve tüm insanlığa katmış olduğu değerlerin hiçe sayılması hatta çok kötü bir şeymiş gibi gösterilmesi biz eğitimcilere, Köy Enstitüsü mezunlarına ve bütün insanlığa karşı yapılmış en büyük hakarettir. Bu hakareti kabul etmiyor kendilerine iade ediyoruz. 

Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun hala yürürlükte olmasına rağmen, Tekke ve Zaviyeler’i övmek, eğitim sistemimizi bu gerici anlayışa göre tekrardan oluşturmak düşüncesi insanlığı yeniden orta çağ karanlığına mahkum etme anlayışıdır. Bu anlayışın ne biz eğitimciler açısından ne de 21. yy insanlığı açısından kabul edilecek bir yanı yoktur. 

Ahlakı manevi otoriteye bağlayan bunun dışındaki değerleri tümüyle yok sayan bu ideolojik yayın tek taraflı olup öğretmenlerimizi kendi düşüncelerine yönlendirmeye cüret etmektedir. Oysa ki biz eğitim emekçilerinin vaaza ve nasihate ihtiyacı yoktur. Gerçek bilgiye ve bilime ihtiyacı vardır. 

Biz Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ve yeni kuşak Köy Enstitüleri mezunları olarak Maltepe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, “Felsefeden Tecrübeye Etkili Öğretmenlik” adlı kitap yoluyla gericiliği yaymaya çalıştığı için kınıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada bu tür faaliyetlerin karşısında olacağımızı bütün basın ve kamuoyuna duyuruyoruz.”

DAHA FAZLA