Eğitim Sen'den YGS-LYS'nin kaldırılmasına tepki

Eğitim Sen'den YGS-LYS'nin kaldırılmasına tepki

Eğitim Sen'den üniversiteye giriş sisteminin değiştirilmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Bir tarafta eğitimde çağ atladığımızı söyleyen Milli Eğitim Bakanı, diğer tarafta eğitim sisteminden istediklerini elde edemediklerini ifade eden bir Cumhurbaşkanı karşımızda durmaktadır. Ancak asıl gerçek, 'Ben yaptım oldu' denilerek eğitimin her kademesinin yap-boz tahtasına çevrilmesi ve çocuklarımızın adeta kobay haline getirilmesidir" denildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından yapılan açıklamada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin ardından üniversiteye giriş sisteminin değiştirilmesine tepki gösterildi.

Yapılan açıklamada, eğitimin her kademesinin yap-boz tahtasına çevrildiği vurgulanarak, "Sadece kendi bildiğini yapan ve dersine iyi çalışmayan çocuklarımız değil hükümettir! Bu nedenle hep birlikte çocuklarımızı değil hükümeti uyarmak zorunda ve artık yeter demeliyiz!" denildi. 

Eğitm Sen'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Eğitim sistemimizin sınav odaklı olması çocuklarımızın ve gençlerimizin yaşamlarını doğrudan etkilemektedir. Ancak sorunu içinden çıkılmaz hale getiren ve gencecik yaşamların üzerinde yıkıcı etkileri olan asıl sorun, eğitim politikalarındaki “Ben yaptım oldu.” tavrıdır.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı’nın “doğru bulmadığını” belirtmesi üzerine kaldırılan TEOG’un ardından, bugün de üniversitelere giriş sınavı olan YGS ve LYS’nin kaldırılacağı duyurusu geldi.

Gerek Cumhurbaşkanı gerekse YÖK Başkanı yaptıkları açıklamalarda bu değişikliğin hangi ihtiyaç kapsamında yapıldığını, hangi soruna çözüm üreteceğini açıklamadı. Sadece bu sistemin değişeceği ilan edildi.

Hatırlanacağı üzere 2010 yılında AKP tarafından ÖSS kaldırılmış, öğrencilerin hayatlarını tek sınava bağlanması yine AKP hükümeti tarafından eleştirilmişti. Özellikle gençlerimizin ÖSS baskısı nedeniyle giderek artan biçimde intihara teşebbüs etmeleri kaygı verici noktalara ulaşmıştı. O dönem getirilen ve bugüne kadar yürütülen YGS ve LYS, yine AKP hükümeti tarafından çeşitli övgülerle kamuoyuna duyurulmuş, sınav sayısının arttırılmasının ve farklı dönemlerde yapılmasının gençlerin üzerindeki baskıyı azaltacağı ilan edilmişti.

Bugün ise o dönem ÖSS’ye getirilen eleştirilerin ve YGS ile LYS’ye dizilen övgülerin sahipleri tarafından sınav sisteminde bir değişikliğe daha gidileceği duyuruldu. Üstelik sınavın yine tek haftada gerçekleştirileceği ilan edilerek…

Eğitim Sen olarak soruyoruz;

- Sınav sisteminin değiştirilmesi hangi sorunlara çözüm üretecektir?

- Sınavın yine bir haftada gerçekleştirilecek olması gençlerimiz üzerindeki baskıyı arttırmayacak mıdır?

- Gelen eleştiri ve önerilere kulak asmadan sadece kendi doğrularınızla hareket ederek değiştirdiğiniz sistemin bir benzerini geri getirmeniz sonrasında, 6 yıldır bu sınavlarla cebelleşmiş, kopya skandallarıyla hakları ve emeği gasp edilmiş gençlere bir özür dilemeyi düşünüyor musunuz?

- Getirdiğiniz sistem de eğitim politikalarından anlamayan ama tek adam olduğu için her sözü ferman olarak kabul edilen kişi tarafından beğenilmezse ne yapacaksınız?

Özellikle belirtmek isteriz ki çocukların ve gençlerin yaşamları, gelecekleri ve en önemlisi emekleri, hükümetin oy kaygısından daha az ciddi alınacak bir şey değildir. Bir tarafta eğitimde çağ atladığımızı söyleyen Milli Eğitim Bakanı, diğer tarafta eğitim sisteminden istediklerini elde edemediklerini ifade eden bir Cumhurbaşkanı karşımızda durmaktadır. Ancak asıl gerçek, “Ben yaptım oldu.” denilerek eğitimin her kademesinin yap-boz tahtasına çevrilmesi ve çocuklarımızın adeta kobay haline getirilmesidir.

Bu kapsamda Eğitim Sen olarak tüm velilere bir çağrımız olacaktır! Sadece kendi bildiğini yapan ve dersine iyi çalışmayan çocuklarımız değil hükümettir! Bu nedenle hep birlikte çocuklarımızı değil hükümeti uyarmak zorunda ve artık yeter demeliyiz!

DAHA FAZLA