Eğitim-İş: Eğitimi dinselleştirme adımları tam gaz!

Eğitim-İş: Eğitimi dinselleştirme adımları tam gaz!

Çeşitli illerdeki il eğitim müdürlükleri ile müftülükler arasında imzalanan protokollerle, okulöncesi ve ilkokullarda din görevlileri tarafından dini eğitim verilmesinin önü açıldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eğitim-İş Sendikası, iktidarın çocukları kendi ideolojik hedeflerine ulaşmak için kullandığını ve bu tür uygulamalardan derhal vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin çeşitli illerinde, il eğitim müdürlükleri ve müftülükler arasında imzalanan protokollerle hayata geçirilen, din görevlileri tarafından okul öncesi ve ilkokullarda kayıtlı çocuklara “değerler eğitimi” adı altında dini eğitim verilmesinin amaçlandığı projeye ilişkin Eğitim-İş Sendikası tarafından,“Eğitimi Dinselleştirme Adımları Tam Gaz!” başlığıyla bir açıklama yapıldı.

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve bağlı kurumların, okullarda bu tür faaliyetlerde bulunması kabul edilemez.” denilen açıklamada, AKP’nin değerler eğitiminden anladığı tek şeyin, din eğitimi olduğu belirtildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

EĞİTİMİ DİNSELLEŞTİRME ADIMLARI TAM GAZ!

AKP iktidarı, çağdaşlaşmanın temeli olan eğitimi, kendi ideolojik amaçları doğrultusunda biçimlendirmeye devam etmektedir. Çocuklarımız ise siyasi iktidarın muhafazakar bir toplum ve tek tip insan yaratma anlayışından ne yazık ki payına düşeni almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Diyanet İşleri Başkanlığı, yerellerde ise İl müftülükleri ve dini cemaatlerin uzantısı olan dernek ve vakıflarla yaptığı protokoller, okullarımızda inanç istismarının önünü açmaktadır.

Son olarak Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü ile arasında imzalanan protokolle, haftada iki saat, serbest etkinlik dersinde İl Müftülüğü’nün görevlendirdiği öğretmen tarafından okullarda “Değerler Eğitimi” dersi verilmesi kararlaştırılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı’na hatırlatırız, okullarımız bilimsel ve laik eğitim ilkeleri çerçevesinde eğitim verilmesi gereken kurumlardır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve bağlı kurumların, okullarda bu tür faaliyetlerde bulunması kabul edilemez.

Kaldı ki “Değerler Eğitimi” adı altında AKP'nin anladığı bir "inanç öğretisi"nin çocuklarımıza nasıl dayatıldığı, daha önceki uygulamalarla ortaya konulmuştur. AKP iktidarının değerler eğitiminden anladığı tek şey din eğitimidir.

Eğitimin niteliğini yükseltmek ve çocukların özgür, akılcı ve sorgulayan bireyler olarak yetiştirilmesi için en küçük bir adım atmayan siyasi iktidar, eğitim sistemini kendi ideolojileri ile dinin ve tek bir mezhebin kurallarına göre biçimlendirmeye çalışırken sınır tanımamaktadır.

Eğitim-İş olarak siyasi iktidarı, eğitim alanı ile inanç alanını birbirine karıştırmaktan, çocuklarımızı kendi ideolojik hedeflerine ulaşmak için kullanmaktan vazgeçmeye çağırıyor, bu tür bilim dışı ve pedagojik açıdan son derece sakıncalı uygulamalara derhal son verilmeleri konusunda uyarıyoruz.

DAHA FAZLA