Ege kıyılarından sekiz muhteşem masal

Ege kıyılarından sekiz muhteşem masal

Yüksek sıcaklığa rağmen “adalet” diyerek yollara düşenlere… Umudumuzu çoğaltanlara…

“Pandora’yla Epimetheus bu kez birlikte açtılar sandığın kapağını. Bomboştu sandık. Yalnız en dipte, bir köşede minicik, ipek kanatlı, bembeyaz, sevimli mi sevimli bir küçük kelebek duruyordu. Genç çift gözlerine inanamadı. Bu kez sevinçten gözleri yaşararak minik kelebeğe adını sordular.

‘Ben Umut’um,’ dedi kelebek. ‘Umut!’ ”

Efes Antik Kentinde bulunan Celcius Kütüphanesi’nde yapılan bir düğünün fotoğrafları sosyal medya aracılığıyla gündemimize girdi geçtiğimiz hafta. Kocaman fiyonklarla süsleyip estetik olduğunu düşündükleri sandalyeleri ve masaları koymuşlardı güzelim eserin önüne. O Efes ki yalnız bulunduğu coğrafyanın değil bütün bir insanlığın kültürel mirası. Gel de anlat…

Onlara anlatamıyoruz hiç değilse çocuklarımızı yaşadığımız toprağın kültürel birikimi konusunda donanımlı hale getirelim. Evrensel kültüre aşina bir nesil yetiştirmek bizim elimizde. 

Ahmet Ünver’in Ege Kıyılarından Eski Zaman Masalları kitabı ilk baskısını 1982’de yapmış. 2002 yılında Günışığı Kitaplığı tarafından yapılan ikinci baskısı 2002 tarihini taşıyor. Benim elimdeki kitap Ekim 2016 tarihini taşıyan 25. Baskı.

Anadolu’ya ait en eski ve en güzel 8 söylenceyi masal diliyle anlatmış yazar kitapta. Mitolojiye ait Pandora’dan Apollon’a; Midas’tan Paris’e, Nergis’ten Prometheus’a çoğumuzun bildiği, duyduğu çeşitli masalları okumak, hatırlamak size de iyi gelecektir.

Kitap, “Önce Küçük Bir Sohbet” adıyla başlıyor. Ahmet Ünver bu bölümde küçük okuyucular için mitolojiyi,  mitos kavramını, Anadolu tarihçesi hakkında yazan yazarları tanıtıyor. Halikarnas Balıkçısı’ndan da bahsediyor, Azra Erhat’tan da, Homeros’tan da. Çok güzel bir dille ve üslupla okuyucuyu meraklandırıyor ve araştırmaya sevk ediyor.

Kitapta geçen 8 Ege masalı ise mitolojiye ilgiyi çoğaltacak örnekler seçilerek yazılmış.

Yaz tatilinde Ege kıyılarına tatile gidecekseniz, Ege’ye tatile gitme planları yapıyorsanız ya da yalnızca ülkemizin masal iklimine meraklıysanız Ege Kıyılarından Eski Zaman Masalları kitabını okumanızı tavsiye ediyorum.


KÜNYE: Ege Kıyılarından Eski Zaman Masalları, Ahmet Ünver, Günışığı Kitaplığı, 2016, 120 sayfa

 

DAHA FAZLA