Economist'ten Türkiye'deki medyaya eleştiri: Cesaret edemiyorlar

Economist'ten Türkiye'deki medyaya eleştiri: Cesaret edemiyorlar

İngiliz Economist dergisi bu haftaki sayısında, AKP’nin Afrin’e yönelik saldırısını, medyanın doğru olarak haberleştirmeye cesaret edemediğini yazdı.

Economist dergisinde "Medyanın ağzını bağlamak: Türkiye'de kimse Suriye'deki savaşı doğru olarak haberleştirmeye cesaret edemiyor" başlığıyla yayınlanan makalede "Türkiye'deki korku iklimi, sürmekte olan Olağanüstü Hal ve darbe girişimi ardından dizginlerini koparan milliyetçi fanatizm, Afrin'deki savaşı objektif olarak haberleştirmeyi imkansız kılıyor" deniliyor.

Economist Türkiye'de 100'den fazla gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlatıyor ve "Erdoğan bunu bu şekilde tutmakta kararlı. [...] Tutuklamalar son silahları" diyor.

Economist'in yazısı, Afrin'deki harekatın başlangıcında, Başbakan Binali Yıldırım'ın bir sabah ülkenin önde gelen medya temsilcierini toplayarak onlara operasyonu nasıl haberleştirmeleri gerektiğine dair talimatlar verdiği hatırlatılarak başlıyor:

"Bir katılımcının söylediğine göre muhabirlere 'Türkiye'nin ulusal çıkarlarını akıllarından çıkarmamaları' öğütlendi. Uluslararası medyada yayınlanacak olan haberlere, büyük olasılıkla 'terör propagandasına' platform oluşturacakları düşünülerek, dikkatli yaklaşılması gerektiği söylendi."

"Okuyuculara, sivillerin zarar görmemesi için ordunun azami dikkat ve özen gösterdiğinin hatırlatılması istendi. Haberlerde Türk askerlerinin IŞİD'e ek olarak Kürt güçlerle savaştığının söylenmesi gerektiği belirtildi - ancak Afrin'de IŞİD savaşçısı yok."

‘KİMSE SAYILARI SORGULAMIYOR’

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Economist, birkaç basın kuruluşu dışında Türkiye medyasının hükümetin bu tavsiyelerine sadık kaldığını belirtiyor:

"Ana kanallar Türk ordusu tarafından alınan köyleri ve öldürülen YPG'lileri (Halk Savunma Birlikleri) ilk önce duyurabilmek için birbirleriyle yarışıyor."

"Haberler, hükümet açıklamaları ve ordunun bilgilendirme notlarının harmanlanmasından öteye geçemiyor."

Makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yönelik "Hiç Osmanlı tokadı yememiş oldukları belli" sözlerinin ertesi gün 16 gazetenin manşetinde olduğu hatırlatılıyor.

Economist, Türk medyasının resmi makamlardan yapılan açıklamaları başka kaynaklardan kontrol etmediğine de dikkat çekiliyor:

"Türk ordusu Afrin'de tek bir sivile bile zarar vermeden 2 binden fazla YPG'liyi 'etkisiz hale getirdiğini' savunuyor. Tek bir ana akım medya kuruluşu bile bu sayıları sorgulamadı."

‘MEDYA SAHİPLERİ İŞ ADAMLARI’

Makalede Türkiye medyasının ekonomik yapılanmasının, hükümetin istediği haberlerin yapılmasında rol oynadığına da dikkat çekiliyor:

"Türk hükümetinin istediği yayını alabilmesinin sağlayan şey aslında daha incelikli bir teşvik ve yaptırım sistemi. En büyük haber kuruluşlarının sahipleri aynı zamanda madencilik, inşaat ve gemi taşımacılığı gibi sektörlerde çıkarları olan büyük iş adamları. Kazançlı devlet ihalelerini kaybetmek istemiyorlar."