Dünyanın en eski ekmek tarifi: 14 bin yıllık

Dünyanın en eski ekmek tarifi: 14 bin yıllık

Yeni arkeolojik çalışmalar, dünyanın en eski ekmek tarifinin 14 bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor.

Dünyanın en eski ekmek tarifi bulundu. Ekmek, Türkiye'de 9 bin yıl, Ürdün'de ise 14 bin yıl öncesine dayanıyor. Bilim insanlarına göre 14 bin yıllık, dünyanın en eski ekmek tarifini uygulamak için yaban buğdayla arpayı alın, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırın, su ilave edin ve fırına verin.

Uzmanlar dünyanın en eski ekmeğinin düz bazlama şeklinde olduğunu ve tadının da bugünkü çok tahıllı ekmeklere benzediğini söylüyor. Bu ekmeğin kavrulmuş ete sarıp yenildiğine dair bulgular da var. Dolayısıyla bu, en eski ekmek olmanın yanı sıra dünyanın en eski sandviçi de olabilir.

BBC'ye konuşan University College London'dan Profesör Dorian Fuller "Farklı ürünlerin karıştırılmasıyla yaratılan bir yiyecek olarak, elimizdeki en eski kanıtın bu olduğunu söyleyebiliriz. Pideleri var, ceylan kavurmaları var, bu da o zamanlar yemeklerde kullandıkları bir şey" dedi.

EN ESKİ EKMEK ÜRDÜN'DE

Şimdiye kadar en eski ekmeğe dair bulguların Türkiye'ye, 9 bin yıl öncesine dayandığına inanılsa da Ürdün'dekş Siyah Çöl'de yapılan arkeolojik kazılarda bulunan kalıntılar, ekme tarifinin 5 bin yıl daha eski olduğunu gösterdi.

Bilim insanları, her birinin içinde büyük daire şeklinde taş ocakların bulunduğu iki bina keşfetti. Her bir binada yanmış ekmek kırıntıları bulundu. Mikroskopla incelenen ekmek kırıntılarında taşlama, eleme ve yoğurulma belirtilerine rastlandı.

ÇİFTÇİLİK, EKMEK YAPIMIYLA BAŞLAMIŞ OLABİLİR

O dönemde fındık, meyve ve yabani tahıllar gibi bitkiler de toprağı eşeleyerek elde edilirdi. Ekmek, o dönem insanların tahıl ekmeye, hayvancılık ve çiftçilik yapmaya başlamasından önce üretiliyordu. Çiftçiliği başlatan adımının da ekmek üretimi için ekilen tahıllar olabileceği düşünülüyor. Profesör Fuller bu keşfin önemini şöyle anlatıyor:

"Bu ekmeğin önemi, farklı malzemelere sahip yiyeceklerin yapımı için ek çaba sarf edildiğini gösteriyor olmasıdır. Dolayısıyla bir tarifin uygulandığını gösteriyor ve ekmeğin özel etkinliklerde özel bir rol oynadığına işaret ediyor. Bu da, insanların neden daha sonra buğday, arpa ekmiş olabileceklerini açıklıyor. Çünkü buğday ve arpanın yiyecek yapımında zaten ayrı bir yeri vardı."

DAHA FAZLA