Dünya'da hala yaşayan en yaşlı 12 ağaç

Dünya'da hala yaşayan en yaşlı 12 ağaç

Dünya üzerinde hala yaşayan en yaşlı 12 ağaç türü belirlendi.

Dünya üzerinde canlıların var olduğu zamanların öncesinde, var olan en eski canlılardan biri olarak ağaçlardan bahsetmek mümkündür.

Arkeofili'nin derlediği listeye göre, dünya üzerinde bulunan ve Günümüzde hala yaşamlarını sürdüren en yaşlı ağaçlar ise şunlar;

Jaya Sri Maha Bodhi (Kutsal Hintinciri) – Sri Lanka

Buda’nın aydınlanmaya eriştiği ağaç olarak bilinen 2305 yaşındaki Jaya Sri Maha Bodhi, bir insan tarafından dikildiği bilinen dünyanın en eski yaşayan ağacı. Ağacın dikim tarihi, tam olarak MÖ 288 yılı.

 President (Başkan) – California, ABD

3200 yaşında dev bir sekoya olan “Başkan”, gövde hacminin ölçüsüne göre dünyanın üçüncü büyük ağacıdır ve dünyadaki beşinci en eski klonal olmayan ağaçtır. 2012 yılı itibariyle gövde hacmi 1.300 metreküp olarak ölçüldü.

Oliveira do Mouchão – Portekiz

3350 yaşında olan Oliveira do Mouchão ağacı, Portekiz’deki bir zeytin ağacıdır ve aynı zamanda Avrupa’nın en yaşlı ağaçlarından biridir.  Binlerce yıllık geçmişine rağmen bugün hala zeytin üretir.

El Gran Abuelo – Şili

Güney Amerika’nın en eski yaşayan ağacı, 3622 yaşında olan El Gran Abuelo, Charles Darwin’in gemisinin kaptanı Robert FitzRoy’a onuruna, Fitzroya cupressoides olarak adlandırıldı.

Llangernyw porsuk ağacı – Britanya

Llangernyw porsuk ağacı, Llangernyw köyündeki Saint Digain Kilisesi’nin bahçesinde yaşayan eski erkek porsuk ağaçlarından biri. Porsuk ağaçlarının yaş tespiti çok zor olsa da, 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre 4.000 ila 5.000 yaşında olduğu düşünülüyor.

Sarv-e Abarkuh – İran

Ağacın en az 4000 yaşında olduğu tahmin ediliyor ve İran’ın kültürel bir anıtı olarak kabul ediliyor. Ağaç, aynı zamanda 25 metrelik yüksekliği ve 18 metrelik çapı ile önemli bir turistik merkez.

Porsuk ağacı – Zonguldak, Türkiye

Zonguldak’ta 2016 yılında keşfedilen ağaç, tam 4112 yaşında çıktı ve dünyanın bilinen en yaşlı Porsuk ağacı oldu. Yapılan incelemelerde ortaya çıkan sevindirici sonuçlardan biri de ağacın hala oldukça sağlıklı olması ve insanlar tarafından zarar görmediği sürece en az 4.000 yıl daha yaşayabileceği.

Methuselah – California, ABD

California’daki White Mountains, dünyada yaşayan en yaşlı ağaçlara ev sahipliği yapıyor. Methuselah, 4845 yaşındadır ve bu bölgede bilinen en yaşlı ikinci ağaçtır.

Old Hara – California, ABD

Ağaç, 2012’de Tom Harlan tarafından tarihlendirildi ve 5.067 yaşında olduğu tespit edildi. Ağacın kesin yeri, onu korumak için gizli tutuluyor ve ne yazık ki internette ağacın hiçbir fotoğrafı bulunmuyor.

Old Tjikko – İsveç

En az 9.558 yaşında olduğu tahmin edilen Old Tjikko, klonal bir ağaçtır; bu, bin yıllar boyunca yeni dallar, gövdeler ve kökleri yenilediği anlamına gelir.

Jurupa Meşesi – California, ABD

Jurupa Meşesi, Kaliforniya’daki Haç meşesi ağaçlarının klonal bir kolonisidir.

Kaliforniya’nın en eski bitkisi ve dünyanın ikinci en eski klonal bitkisi olduğu düşünülmektedir. Jurupa Meşesi, çalı yangınlarından ve 13.000 yıllık yıkımdan kendini kurtararak günümüze kadar hayatta kalmıştır.

Pando – Utah, ABD

Trembling Devi olarak da bilinen Pando, tek bir organizma olduğu tespit edilen, erkek titrek kavağın dev bir klonal kolonisidir.

Pando, 80.000 yıldan fazla yaşındayken, dünyadaki en eski klonal ağaç kolonisidir. Aynı zamanda tahmini 6.000.000 kilogramlık Pando, dünyanın bilinen en ağır canlı organizmasıdır.

 

DAHA FAZLA