Dövmeler hakkında bilinenler değişti

Dövmeler hakkında bilinenler değişti

Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalara göre dövmelerin deride durma şekliyle ilgili bilinenler değişti; dövme silmek gelecekte daha kolay olabilir.

Dövme mürekkebi, dış katman olan epidermis üzerinden, dermis adı verilen iç katmana enjekte edilir. Derinin delinmesi, bağışıklık sistemini harekete geçirir; makrofaj isimli beyaz kan hücreleri, yarada ve dövme mürekkebinde birleşir.

Popular Science'ın aktardığına göre; bu makrofajlar, tıpkı diğer yabancı nesnelere yaptıkları gibi işgalci boya parçacıklarını yutarlar. Dövmelerin kalıcı olmasının, mürekkep yutan bu hücrelerin uzun ömürlü olmasından kaynaklandığı düşünülüyordu.

Ancak Fransa’daki Marseille Luminy Bağışıklık Bilimi Merkezindeki araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışma, dövme hakkında bilinenleri değiştirdi. Araştırmaya göre makrofajlar, dövmelerden farklı olarak sonsuza kadar yaşamayabiliyor.

Dövmeli fareler üzerinde deneyler yürüten takım, mürekkep taşıyan makrofajların zehirli ekjeksiyon yoluyla öldürüldüğünde, dövmelerin farelerin kuyruklarında mükemmel şekilde kaldığını keşfetti.

'MÜREKKEP ETRAFTAKİ DOKULARA DAĞILDI'

Yapılan deneyde, makrofajlar zehre maruz kaldıktan sonra öldüklerinde, taşıdıkları mürekkep yüklerini bıraktılar ve bu mürekkepleri kısa süre sonra etraftaki dokuda bulunan diğer bağışıklık hücreleri aldı (ayrıca bu hücrelerin bazıları yeni doğmuştu). Dövmenin tam olarak istenildiği yerde durmasını sağlayan ise bu hücre devir işlemi.

Takım üyesi ve bağışıklık sistemi uzmanı Sandrine Henri, bu durumu şöyle açıklıyor: “Dövme pigmentiyle yüklü makrofajlar, yaşamın yetişkinlik dönemi esnasında öldükleri zaman pigmentleri bırakıyorlar ve etrafta bulunan makrofajlar bu pigmentleri yeniden yakalıyorlar. Bu sayede dinamik bir şekilde, dövmelerin uzun süre devam etmesi ve sabit kalması sağlanıyor.”

DÖVME SİLMEK DAHA KOLAY OLABİLİR

Araştırmacılar, bu devretme sisteminin keşfiyle birlikte lazere dayalı dövme silme yöntemlerinde verimliliğinin artırılabileceğini belirtti.

Bu devretme sisteminin keşfiyle birlikte lazere dayalı dövme silme yöntemlerinde verimliliğinin artırılabileceğini belirten araştırmacılar, bunun da lazer ateşlemesinin, üzerinde mühendislik uygulanmış bir antikor zehrinin verilmesinin ardından yapılacak şekilde zamanlanmasıyla mümkün olabileceğini aktardı.

DAHA FAZLA