Doğu Avrupa'da sosyalizmin izleri belgeleniyor: 'Socialist Modernism'

Doğu Avrupa'da sosyalizmin izleri belgeleniyor: 'Socialist Modernism'

Doğu Avrupa ülkelerinde, 1955 ve 1991 yılları arasında inşa edilen yapıları belgeleyen Socialist Modernism adlı fotoğraf serisiyle, mimarlık tarihinde önemli bir yeri olan bu yapıların koruma altına alınmasına yönelik çalışmalar için online arşiv oluşturulması amaçlanıyor.

Bükreşli iki kardeş olan mimar Dumitru Rusu ve küratör Rusu Stefan tarafından kurulan Sanat ve Kent Araştırmaları Bürosu (BACU) sosyalist dönemde Doğu Bloku ülkelerinde inşa edilen önemli yapıları belgelemek amacıyla Socialist Modernism adlı bir fotoğraf serisi gerçekleştiriyor. 

Memory Park, Kiev, Ukrayna

Kendisini şekillendiren politik sistemden dolayı bu yapıların dünya tarihinde önemli bir yere ve mimari bir değere sahip olduğunu savunan BACU'dan yapılan açıklamaya göre, fotoğraf serisiyle, bu yapıların koruma altına alınmasını ve yeniden işlevlendirilmesini sağlamak amaçlanıyor. 

Bilgi Enstitüsü, Kiev, Ukrayna

Seri, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde İkinci Dünya Savaşı sonrası, 1955 ve 1991 yılları arasında inşa edilen yapılardan oluşuyor. Belgrad’daki bir ev, Romanya kıyısındaki bir otel, Slovakya’daki bir radyo binası kadraja giren yapılar arasında.

Gösteri Merkezi, Kişinev, Moldova

Yapılar arasında, korunmak üzere ulusal ya da uluslararası kuruluşlarca kayıt altına alınmış örnekler olsa da kaderine terk edilmiş hala birçok yapı bulunuyor. Yapıların (korunmuş, yeniden işlevlendirilmiş ya da ideolojik veya ekonomik olarak daha iyi olacağına inanılarak yıkılmış) şu anki durumunu belgelemeye odaklanan seriyle, henüz kısıtlı bir dökümantasyon oluşturmakla birlikte, ilerleyen zamanlarda geniş bir online arşiv oluşturulması planlanıyor. Bir sonraki aşamada ise yapıların korunması için gerekli düzenlemelerin yapılmasına önayak olması umuluyor. (xxi)

Cluj, Romanya

The Cosmos Hotel, Kişinev, Moldova

Romanya

The 'Romanita' Collective Housing Tower, Kişinev, Moldova

The Telephone Palace, Cluj, Romanya

Bükreş, Romanya

The National Hotel, Kişinev, Moldova

Belgrad, Sırbistan

Hotel Forum, Costinesti, Romanya