Doğal yaşamı korumak için işbirliği: Orkideleri Türk-Yunan dostluğu koruyacak

Doğal yaşamı korumak için işbirliği: Orkideleri Türk-Yunan dostluğu koruyacak

Nesli tehlike altındaki orkidelerin korunması için çalışmalar yürüten Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK); Yunan doğa koruma örgütü, ‘Hellenic Society for the Protection of Nature’ ile birlikte orkidelerin korunması için uluslararası ortak bir proje başlattı.

Nesli tehlike altındaki orkidelerin korunması için çalışmalar yürüten Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK); Yunan doğa koruma örgütü, ‘Hellenic Society for the Protection of Nature’ ile birlikte orkidelerin korunması için uluslararası ortak bir proje başlattı. Proje kapsamında iki ülkede doğal olarak yetişen orkide türleriyle ilgili koruma çalışmalarında iş birliği yapılacak. Antalya ve Yunanistan’ın Samos adasında gerçekleştirilen toplantılarla orkidelerin korunması için ilk adımlar atıldı.

Yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında olan geleneksel dondurmanın ham maddesi olan salep, pek çok türünün nesli hızla yok olma tehlikesi altındaki orkide bitkisinin yumrularından elde ediliyor. Ancak özellikle Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde denetimsizce sökülen orkidelerin yerine ne yazık ki yenisi yetişmiyor. Her yıl yaklaşık 100 milyon orkide bitkisinin söküldüğü belirtilen Türkiye’de doğal olarak yetişen yaklaşık 170 orkide türünün pek çoğu yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

TÜRK VE YUNAN UZMANLAR ORKİDELER İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPTI

Nesli tehlike altındaki orkidelerin korunması için çalışmalar yürüten Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK); Yunan doğa koruma örgütü, ‘Hellenic Society for the Protection of Nature’ ile birlikte orkidelerin korunması için uluslararası ortak bir proje başlattı. AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı tarafından desteklenen, “Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey (ICON)- Türkiye ve Yunanistan’da Doğal Yayılış Gösteren Orkide Türleri İnteraktif Koruma Platformu” adındaki proje kapsamında iki ülke arasında yürütülecek olan çalışmalar başladı.

ANTALYA VE SAMOS ADASINDA ÇALIŞMA TOPLANTILARI

Proje kapsamında geçtiğimiz Mart ayında Antalya’da gerçekleşen başlangıç toplantısının ardından, geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın Samos adasında bir araya gelen proje ekibi, ortak koruma programı için çalışmaları hızlandırdı. Samos’taki toplantıya ülkemizi temsilen ANTOK yönetim kurulu üyeleri ile Türkiye orkideleri konusunda önemli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Ekrem Sezik katıldı. İki ülkenin sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü proje ile Türkiye ve Yunanistan’da yayılış gösteren doğal orkide türlerinin korunması amaçlanıyor.

SAMOS ADASINDA ARAZİ ÇALIŞMASI YAPILDI

Antalya ve Samos’ta gerçekleştirilen çalışma toplantılarında, Türkiye ve Yunanistan orkideleri ile yumrularından salep elde edilen orkide türleri hakkında sunumlar yapıldı. Samos Adası’nda arazi çalışmaları da gerçekleştiren proje ekibi, bölgede yayılış gösteren orkide türleri üzerine çalışmalar yürüttü. Ekip üyeleri ayrıca Türkiye’de nesilleri tehlike altında bulunan meşe orkidesi (Himantoglossum comperianu)  populasyonlarının durumunu arazi çalışmalarıyla yerinde değerlendirdi.

TÜRKİYE YUNANİSTAN ORKİDELERİ İÇİN VERİ TABANI

Samos’ta gerçekleştirilen buluşmanın ardından projeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan

ANTOK Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, proje kapsamında Türkiye ve Yunanistan’da yayılış gösteren orkide türleri için sayısal bir veri tabanı ve platform oluşturulacağını dile getirdi. Deniz, Orkidelerin korunması için sivil toplum örgütleriyle ilgili diğer birimleri konu hakkında bilgilendirmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

PROF. DR. EKREM SEZİK: ‘YILDA 100 MİLYON ORKİDE SÖKÜLÜYOR’

Türkiye’de her yıl 100 milyon doğal orkide bitkisinin salep ham maddesi yapmak amacıyla toprak altı yumrularının alınarak adeta katledildiğini dile getiren Prof. Dr. Ekrem Sezik ise proje kapsamında orkidelere özel ilgisi olan kamuoyu, bilim insanları, kurumlar ve STK'lar arasındaki işbirliği ve bilgi akışının sağlanacağını söyledi. Orkidelere ait nadir ya da tehdit altındaki türlerin ve bu türlerin yaşadığı alanların Avrupa Çevre Mevzuatı kapsamında korunması gerektiğinin altını çizen Sezik, çalışmalar kapsamında Türk kuruluşlarıyla ortak protokoller oluşturulacağını dile getirdi. 

DAHA FAZLA