Diyanet’ten yılbaşı fetvası: İçki ve kumar şeytan işi birer pisliktir!

Diyanet’ten yılbaşı fetvası: İçki ve kumar şeytan işi birer pisliktir!

Diyanet yılbaşı öncesi verdiği Cuma hutbesinde içki ve kumarın ‘şeytan işi birer pisliktir’ şeklindeki ayete yer vererek, bunları kullananların ‘kınanması’nın doğal olduğunu savundu.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim   

Yılbaşı kutlamalarına günler kala Diyanet içki ve kumarın haram olduğunu belirten bir hutbe yayınladı.

81 ildeki binlerce camiye Diyanet İşleri Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak gönderilen ve “İçki ve benzeri şeyler, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz” ayetiyle başlayan hutbede, ‘haram’ın tanımı “Allah’ın gazabına ve insanların kınamasına neden olacak kötülüklerdir” olarak yer aldı. “Her mümin, helal-haram duyarlılığına sahip olmak zorundadır” ifadelerine yer verilen hutbede, fal, kumar, şans oyunları ve alkolün haram olduğu belirtildi.

'HAYSİYETİ ZEDELER'

Alkol ve kumarın haram olduğu ifade edile hutbede, söz konusu yasaklara uymayanlar için ‘haysiyetsiz’ imasında bulunulurken, bunları kullananların ‘kınanmasının’ bir sonuç olduğu savunuldu. Hutbede, “Haram, insanın onur ve haysiyetini zedeleyen, ona zarar veren çirkinliklerdir. Rabbimizin gazabına ve insanların kınamasına neden olacak kötülüklerdir” ifadeleri kullanıldı.

FETVADAKİ İNCE DETAY: ‘YALANCI ŞAHİTLİK’ VURGUSU

Fetvada dikkat çeken bir diğer nokta ise ‘yalancı şahitlik’ vurgusu. ABD’de görülen Reza Zarrab davasındaki ortaya saçılan itiraflar ve rüşvet skandallarından dolayı AKP hükümeti sıkışık bir dönemden geçerken, Diyanet’in, davada kararın çıkmasının beklendiği bu günlerde ‘yalancı şahitlik’ ve ‘rüşvet’ vurgusu yapması dikkat çekti.

‘GÜNAH ÇIKARTMA' DUASI

‘İnsanların yalan, yalancı şahitlik, iftira ve kötü sözlerle dilini kirletmemesi’ gerektiğini ifade edilen Diyanet, “İnsan hata yapabilir. Ama hata edenlerin en ferasetlileri, en kısa zamanda hatadan dönen ve tövbe edenlerdir. Hutbemizi Peygamberimiz’in şu duasıyla bitirmek istiyorum: “Allah’ım! Doğu ile batı arasını uzaklaştırdığın gibi benimle günahlarımın arasını da uzaklaştır! Allah’ım! Beyaz elbisenin kirden arınması gibi beni de günahlarımdan arındır!” ifadelerini kullandı.

HUTBENİN ARDINDAN YILBAŞI KUTLAMALARINDA KATLİAM

Diyanet geçtiğimiz sene yılbaşı kutlamalarını gayrı meşru ilan etmiş, hutbeden iki gün sonra, yılbaşı gecesi, İstanbul Ortaköy’deki eğlence mekanı Reina’da düzenlenen saldırıda 39 kişi hayatını kaybetmiş, 71 kişi de yaralanmıştı.

Diyanet'in yılbaşı öncesi yine böyle bir hutbe yayınlaması endişe yarattı.

DAHA FAZLA