Diyanet’ten ‘seçmeli din dersi’ fetvası

Diyanet’ten ‘seçmeli din dersi’ fetvası

Diyanet, 81 ildeki camilere gönderdiği hutbede ailelerden çocuklarını din dersine göndermelerini istedi.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Siyasetin merkezine yerleştirilen Diyanet, eğitim alanındaki gerici müdahalelerine hız kesmeden devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 81 ildeki tüm camilere gönderilen cuma hutbesinde, seçmeli din dersi propagandası yapıldı, ailelerden çocuklarını bu derslere gönderilmesi istendi.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “İslam’ın iki ana kaynağı: Kur’an ve sünnet” başlıklı 2 Şubat 2018 (bugün) tarihli hutbede, ‘ümmetin huzurunun’ Kuran’a bağlılıktan geçtiği savunulurken, son kısımda da ailelerden çocuklarını Kuran’a ve İslam’a bağlı yetiştirilmesi istendi.

ERDOĞAN’IN ‘DİNDAR NESİL YETİŞTİRECEĞİZ’ POLİTİKASI CAMİLERDE UYGULANIYOR

Çocukların Kuran ve iman şuuruyla yetiştirilmesini telkin eden Diyanet, ailelere de hükümetin politikalarına paralel şekilde, seçmeli din dersi propagandası yaptı. Çocukların seçmeli din derslerine gönderilmesi talimatı verilirken, şu ifadeler kullanıldı:

“Yavrularımızı Kur’ân ve sünnetten beslenen iman şuuruyla, ibadet sevgisiyle ve ahlak bilinciyle yetiştirmek, hepimizin vazifesidir. Onların iyi birer insan, örnek birer mümin olması hepimizin gayesidir. Bu gayeye hizmet edecek önemli bir hususu siz değerli cemaatime hatırlatmak istiyorum: Bildiğiniz üzere Kur’ân-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri okullarımızda seçmeli okutulmaktadır. Yavrularımızın, bu dersleri seçmeleri için gerekli hassasiyeti gösterelim. Rabbimizin emaneti olan ciğerparelerimizin, Allah’ın rızası doğrultusunda yaşayan nesiller olarak yetişmelerinin bizim sorumluluğumuzda olduğunu unutmayalım. Yüce Rabbimiz, çocuklarımızı anne babasına karşı hayırlı; dinine, milletine ve insanlığa faydalı nesiller eylesin.”

MEB YAZI GÖNDERMİŞTİ: ‘GELECEK VİZYONUNU DİKKATE ALIN'

Mili Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 2017-18 eğitim öğretim yılında ortaöğretim kurumlarındaki seçmeli derslerin belirlenmesine ilişkin geçen sene Şubat ayının başında illere bir yazı gönderilmişti. Yazıda, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin ders seçiminde, okul yönetimlerinden, yapılmakta olan müfredat değişikliği ve eğitim politikalarının ‘gelecek vizyonunu’ dikkate alması istenmişti.

EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN 'GELECEK VİZYONU' ERDOĞAN'IN 'DİNDAR NESİL' POLİTİKASI MI?

MEB’in eğitimde ‘gelecek vizyonu’ndan Evrim Teorisi’nin ve Atatürk’ün çıkarıldığı bir müfredat sistemini anladığı anlaşılırken, Erdoğan’ın ilk olarak Başbakanlığı döneminde, daha sonra da Cumhurbaşkanlığı döneminde ilan ettiği “Dindar nesil yetiştireceğiz” politikası Diyanet’in müdahaleleriyle paralel olarak ilerliyor.

EĞİTİMDE DİYANET-MEB ORTAKLIĞI

Kocaeli’ndeki İlçe Milli Eğitim’e gönderilen yazıda, öğrencilerin seçmeli din derslerine yönlendirmek için İlçe Müftülükleri ile diyalog kurularak, konunun camilerde gündeme getirilmesinin sağlanması önerisi sunulmuştu. Okul müdürleri ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin velilerle ve öğrencilerle konuşarak “gerekli hatırlatmaları” yapılması istenmiş, şu talimatlar sıralanmıştı:

- ‘Sivil Toplum Kuruluşları’ ile irtibata geçerek, ilçelerde afiş ve broşürlerle farkındalık oluşturulması

- Okul müdürleri ve ilgili yöneticilerle toplantı yaparak ne gibi tedbirlerin alınacağının istişare edilmesi

- Bu derslerle ilgili velileri sağlıklı bilgilendirecek bilgilerin edinilmesi, başka ne gibi çalışmalar yapılacağı konusunda veya örnek çalışmalarla ilgili grupta paylaşımlarda bulunulması

- Eğitim tarihimizde din eğitimi açısından çok önemli olan bu kazanımın daha iyi değerlendirilmesi için özel hassasiyet gösterilmesi”

DAHA FAZLA