Diyanet’ten ‘Milli Piyango ve yılbaşı eğlencesi’ hutbesi

Diyanet’ten ‘Milli Piyango ve yılbaşı eğlencesi’ hutbesi

Yılbaşına bir gün kala Diyanet milli piyango çekilişine katılmanın kumar sayıldığını ve yılbaşı eğlencesinin haram olduğunu belirten Cuma hutbesini 81 ilde camilere gönderdi.

Yılbaşına bir gün kala Diyanet yeni yıl eğlencesi ve Milli Piyango çekilişine ilişkin hutbe yayınladı.

Diyanet İşleri Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ve 81 ilde camilerde okunan Cuma hutbesinde Milli Piyango çekilişine katılmanın kumar olduğu belirtilerek, yılbaşı eğlencesinin uygunsuz olduğu iddia edildi.

Hutbede, yılbaşı eğlencesinin başka kültürlere ait olduğu savunularak, “sevap-günah konusunda muhasebe yapılması gereken saatler heba ediliyor, kumar oynanıyor” ifadeleriyle yeni yıl kutlamaları gayr-meşru ilan edildi.

'GAYRİ MEŞRU TUTUM VE DAVRANIŞLAR...'

“Unutmayalım ki; ömür sermayesinden geçen bir yılın sonunda kendini ve yaratılış gayesini unutarak, değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayr-i meşru tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz” ifadelerine yer verilen hutbede yılbaşı eğlencesi ve çekilişine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

 “Yeni bir yılın ilk saatlerinin başka kültürlere, başka dünyalara ait yılbaşı eğlenceleriyle israfa dönüştürülmesi ne kadar da düşündürücüdür. Sevap-günah, hayır-şer konularında muhasebe yapılması gereken saatlerin, emek harcamadan zengin olmak arzusuyla kumar, piyango gibi şans oyunlarıyla heba edilmesi ne kadar da üzücüdür. Kardeşlerim! Yüce Rabbimiz, ömrümüzün kalan kısmını geçen kısmından daha hayırlı ve bereketli yaşayabilmeyi bizlere nasip eylesin. Hesabını veremeyeceğimiz bir hayat yaşamaktan hepimizi muhafaza eylesin."

DİYANET’İN HARAM DEDİĞİ MİLLİ PİYANGO İMAM HATİP’E SPONSOR OLMUŞTU

Milli Piyango İdaresi’nin (MPİ) gelir ve giderlerinin ayrıntılı olarak belirtildiği denetim raporunda, 2014’te 49.9 milyon lira reklam ve ilan harcaması yapıldığı bilgisi yer almış, bu rakamın 41.5 milyon lirası okul yapımına, 7.9 milyon lirası sponsorluk giderlerine harcandığı kayıtlarda ortaya çıkmıştı. Sponsorluk giderlerinin 3.9 milyon lirasının ise Ankara Yenimahalle’deki Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi donatım harcamalarına ayrıldığı ortaya çıkmıştı.

OKULLARDA DA YILBAŞI ETKİNLİKLERİ YASAKLANDI

Diyanet’in gayrı meşru ettiği yılbaşı eğlencesi yasağı Aralık ayı itibariyle okullara da iletilmişti.

İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri okullara uyarı yazıları göndererek ‘öğrencileri farklı alışkanlıklara ve olumsuz davranışlara sevk edecek ya da özendirecek eğlence, şans oyunu, çekiliş ve yılbaşı kutlaması’ etkinlikleri yasaklanmıştı.