Diyanet’ten cumhuriyet düşmanı şeyhülislamı öven etkinlik

Diyanet’ten cumhuriyet düşmanı şeyhülislamı öven etkinlik

Diyanet Vakfı’na bağlı İslam Araştırmaları Merkezi, Cumhuriyet karşıtı çalışmalar yürüttüğü için Atatürk tarafından sürgüne gönderilen Osmanlı’nın son şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi’yle ilgili etkinlik düzenledi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “eğitimi gericileştirme” çalışmaları kapsamında eğitim müfredatından “Milli Mücadele’nin kazanılmasında Atatürk’ün rolü” başlıklı bölümü çıkarmasının tartışmaları sürerken, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) Milli Mücadele düşmanlığıyla bilinen Mustafa Sabri Efendi’yle ilgili etkinlik düzenlediği ortaya çıktı.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, yurtiçi ve yurtdışından 40 katılımcının yer aldığı ve dört ayrı oturumla gerçekleşen etkinlikte Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra “işbirlikçi” olduğu gerekçesiyle sınır dışı edilen Mustafa Sabri Efendi güzellemeleri dikkati çekti. Çalıştayda, Mustafa Sabri Efendi’den sık sık, “Modern bilimleri tenkit eden, akıl ve ilimi öne çıkaran” nitelemeleriyle söz edildi.

Halifeliğin 1924 yılında kaldırılmasının ardından, dönemin Papa’sı XI. Pius’a mektup yazarak, hilafetin tekrar inşası için yardım isteyen Mustafa Sabri Efendi’nin İslam düşüncesine “katkısı”nın tartışıldığı etkinliğin düzenleme kurulunda, bir dönem adı Diyanet İşleri Başkanlığı için geçen Prof. Dr. Raşit Küçük ile Doç. Dr. Tuncay Başoğlu ve Prof. Dr. Bülent Uçar da yer aldı.