Diyanet’ten Afrin için cihat fetvası

Diyanet’ten Afrin için cihat fetvası

Diyanet, Afrin operasyonu için yayınladığı fetvada cihat çağrısı yaptı: “Silahlı mücadele, cihadın en üst seviyesidir."

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Kadınlara ve çocuklara ilişkin yayınladıkları skandal fetvalarla eleştirilerin odağından düşmeyen ve AKP tarafından gittikçe güncel siyasetin merkezine yerleştirilen Diyanet bugün cihat çağrısı yaptı.

Diyanet, Afrin operasyonu için hazırladığı anlaşılan “Cihâd: Allah yolunda canla ve malla mücadele” başlıklı cuma hutbesinde, Kuran’dan vurgularla cihat kavramını işlerken, AKP hükümetinin Suriye’nın Afrin kentine yönelik düzenlediği operasyona destek çıktı.

OPERASYONA HAKLI GEREKÇE YARATMA ÇABASI

“Cihâd, Allah yolunda harcanan emeğin, hak uğrunda verilen mücadelenin adıdır. Müslüman’ın, imanını, bayrağını, istiklâlini ve haysiyetini muhafaza etme azmidir. Cihâd, zulme ve zalime karşı, bir milletin hukukunu savunma gayretidir” denilen hutbede, peygamberin de “cihâd ediniz” sözüne yer verildi.

“Cihâd, sadece canı feda etmekle değil, kimi zaman elle, kimi zaman dille, kimi zaman da malla hakka hizmet etmekle olur. “Mücâhid, nefsiyle cihâd eden kişidir” ifadeleriyle devam eden hutbede, cihadın, 'İslam’ın ilkelerini yeryüzünde yaymak, haksızlıkların sona ermesini sağlamak için' yapıldığı yazıldı.

AKP’DEN GERİ KALMADI: ÇANAKKALE'YE CİHAD BENZETMESİ

AKP, sık sık kendi iç ve dış savaş politikalarını haklı göstermek için Kurtuluş Savaşı benzetmesi yaparken, Diyanet’in de Afrin için hazırlandığı anlaşılan hutbede Çanakkale Savaşı’nı ‘cihat savaşı’ olarak göstermesi ise dikkat çekti.

‘CİHADIN EN ÜST SEVİYESİ: SİLAHLI MÜCADELE’

İktidarın da Afrin operasyonu ve daha önceki politikalarında sık sık dillendirdiği “milletin bekası için” ifadesine başvuran Diyanet, ‘silahlı mücadelenin cihadın en üst seviyesi’ olduğunu telkin etti. O ifadeler şöyle:

“Mümin, an gelir eliyle, gün olur malıyla Allah yolunda, kelime-i Hak için çalışır, çabalar. İnancı, varlığı, vatanı, bekası ve hürriyeti için silahlı mücadeleye girmesi ise cihâdın en üst seviyesidir. Daha dün Doğusuyla Batısıyla, Kuzeyiyle Güneyiyle bu aziz vatanı korumak uğruna verdiğimiz mücadele, cihadın en canlı şahididir. Allah’ın yardımıyla muzaffer çıktığımız Çanakkale, varoluş destanının, iman, cesaret ve azmin adıdır.”

AKP'NİN POLİTİKASIYLA PARALEL FETVA: ‘BEKAMIZ İÇİN…’

Diyanet, AKP’nin Afrin saldırısına fetvayla destek olmak için yaptığı görülen cihat çağrısında şu ifadeleri kullandı:

 “Bugün de millet olarak canımızla ve malımızla bir beka mücadelesi veriyoruz. Mehmetçiğimiz, inancımız, bayrağımız, vatan toprağımız uğrunda hiç çekinmeden varlığımızı feda edebileceğimizi bütün dünyaya bir kere daha gösteriyor. Ömrünün baharında şehadet şerbetini yudumlayan her bir vatan evladı, adeta bizlere Rabbimizin şu müjdesini haykırıyor: “Allah yolunda öldürülenlere sakın ‘ölü’ demeyin. Onlar diridirler. Ancak siz bunu idrak edemezsiniz.”

‘ORDUMUZU MUZAFFER, BİZİ CİHADI KAVRAYAN MÜMİNLER EYLE’

“Bu varlık mücadelesinde hepimize sorumluluk düşüyor. Allah Teâlâ’ya gönülden şöyle niyaz edelim: Allah’ım! İstiklal ve istikbalimiz, birlik ve beraberliğimiz uğrunda mücadele eden kahraman ordumuzu muzaffer eyle! Bizleri cihâdın gerçek anlamını kavrayan, senin yolunda mücahede ve mücadeleden kaçmayan samimi müminler eyle!”

DİYANET BAŞKANI OPERASYONUN MERKEZİNDE 

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş bugün, Afrin operasyonun merkezlerinden olan Hatay’ı ziyaret edecek. Vali ile görüşecek olan Erbaş, Habib-i Neccar Camisi'nde söz konusu "Cihad: Allah Yolunda Can ve Mal İle Mücadele'' başlıklı cuma hutbesini okuyacak.