Diyanet cinsel istismarı onaylayan sözlüğünü kapatmak zorunda kaldı

Diyanet cinsel istismarı onaylayan sözlüğünü kapatmak zorunda kaldı

Diyanet, çocuk istismarını meşrulaştıran ifadelerin yer aldığı 'Dini Kavramlar Sözlüğü' sayfasını gelen tepkilerin ardından kapatmak zorunda kaldı.

İnternet sitesindeki Dini Kavramlar Sözlüğü'nde yer alan "İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir" ifadeleri ile yine skandal yaratan Diyanet İşleri Başkanlığı söz konusu sayfayı kapattı.

Dini Kavramlar Sözlüğü'de 'Nikah' tanımlaması yapılırken, "Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla birlikte, velisinin de bulunması menduptur ” İfadeleri kullanılmış, Buluğ yaşı ise erkek çocuklar için 12, kız çocukları için ise 9 olarak tanımlanmıştı.

Söz konusu tanımlamalarla 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceğini ve gebe kalabileceğini açıklayan Diyanet gelen tepkiler üzerine sözlük sayfasını kapattı. Dini Kavramlar Sözlüğü'ne girilmek istendiğinde  Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesi, kullanıcıyı otomatik olarak anasayfaya yönlendiriyor.

REDDEDİLMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada çocuk istismarına ilişkin haberler yalanlanmış ve şöyle denmişti:

“Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Dini Terimler Sözlüğü adlı yayınımızdaki tanım ve maddelerin çarpıtılmasıyla böyle bir iddia üretmek iyi niyetle izah edilemez” 

Açıklamanın ardından sayfanın kapatılması dikkat çekti.

YENİ AÇIKLAMA

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, Diyanet’in “Kızlar 9, erkekler 12 yaşında buluğ çağına girer”, “Buluğ çağına giren kişiler evlenebilir” tanımlarının çarpıtıldığını iddia etti.  Keleş, “Bu insanlıkla ahlakla bağdaşmaz. Diyanet’in görüşü, bir kız 17, erkek 18 yaşından önce evlenmemeli. Kimse çocuğunu 9-10-15 yaşlarında evlendirmemeli. Bu İslam’a aykırıdır” dedi. 

Keleş, "1917 yılında Aile Hukuku Kararnamesi yayınlandı. Bu kararname tamamen İslam fıkıhından kaynağını alıyor. Orada evlilikte alt sınır kızlarda 17, erkeklerde 18'dir. Diyanet de her zaman bunu savundu..." ifadelerini de kullandı.

Keleş'in 17 yaşındaki bir çocuğun evlenebileceğine ilişkin açıklaması da tepkilere neden oldu.