DİSK’ten 50’nci yıl kutlaması: Hayır demek için ayağa kalkmalıyız!

DİSK’ten 50’nci yıl kutlaması: Hayır demek için ayağa kalkmalıyız!

DİSK kuruluşunun 50’nci yılını Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlediği bir etkinlikle kutladı. Etkinlikte bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Bu topraklarda eşitlik, özgürlük, emek, barış, demokrasi ve kardeşlik mücadelesi veren, toprağa düşen kırmızı karanfiller için ayağa kalkmalıyız. Hayır demek için ayağa kalkmalıyız” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 50’nci kuruluş yıl dönümünü emekçiler ile birlikte Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlediği bir etkinlikle kutladı. Etkinliğe çok sayıda emek meslek örgütü ve sol sosyalist siyasi parti, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen akademisyenler ve Barış İçin Akademisyenler katıldı

Sinevizyon gösteriminin ardından bir konuşma yapan eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK denilince akla sınıf mücadelesinin geldiğine belirterek, “Türkiye işçi sınıfının kazanımlarının tamamında DİSK'in iddiası vardır" dedi.

16 Nisan’da yapılacak olan referanduma dikkat çeken Çelebi, demokrasi dışı yaklaşımlara nasıl ‘Hayır’ denildiyse, bu anayasaya da ‘Hayır’ denileceğini vurguladı.

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise DİSK’in tarihinin mücadele ile dolu bir kardeş örgüt olduğunu belirterek, ortak mücadeleyi de birlikte sürdürmekte kararlı olduklarının altı çizildi.

Konuşmaların ardından DİSK üyesi işçilerin kurduğu DİSK korosu sahne aldı. İşçi Korosu, DİSK'in 50. yılı anısına Erdal Güney tarafından bestelenen "50. Yıl Marşı"nı seslendirdi.

“BİZİM TARİHİMİZ GELECEĞİMİZ”

Koronun ardından etkinlik programını başlatan konfederasyonun Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK tarihinin mücadele dolu yıllar olduğunu belirterek, "Bizim tarihimiz geleceğimizdir" ifadelerini kullandı.

 “DEMOKRASİYİ KURMAK İÇİN BİRLEŞELİM”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise DİSK’in öyküsünün sofradaki zeytin ve ekmeğin öyküsü olduğunu söyledi. DİSK’in tarihini uzun işçi yürüyüşlerinin ve çalışırken geçen umutlu saatlerin tarihi olduğunu kaydeden Beko, “DİSK tarihi, iş cinayetlerine ve kıdem tazminatlarının gaspına karşı öfkenin, taşeron köleliğine karşı mücadelenin tarihidir. DİSK doğudan batıya, kuzeyden güneye birleşen işçilerin, savaş çığlıklarına karşı barış çığlıkları atanların konfederasyonudur” dedi.

Kemal Türker’den şair Kemal Nebioğlu’na DİSK’in tarihinde mücadele dolu yıllar olduğunu anlatan Beko şunları söyledi: “Türkiye'de gerçek sendikacılığın, sınıf ve kitle sendikacılığının ilk ve tek temsilcisi, halkın umudu DİSK'tir. DİSK, devletten, sermayeden ve siyasi partilerden bağımsız olarak işçileri demokratik biçimde bir araya getirmektedir. Irk, dil, din, inanç, mezhep, siyasal görüş ve dünya anlayışı farkı gözetmeksizin her işçi DİSK’li olabilir. DİSK'te kararları işçiler verir. ‘Demokrasiyi kurmak için birleşelim’ sloganının anlamı, hem ülkemizde hem de sendikalarda demokrasiyi savunmaktır.”

“HAYIR DEMEK İÇİN AYAĞA KALKMALIYIZ”

DİSK’in mücadele tarihinden öğrenmiş olduğu bir gerçeğin olduğuna dikkat çekerek sözlerini sürdüren Beko şöyle devam etti: “Cumhuriyet adına, demokrasi adına, laiklik adına, haklarımız ve özgürlüklerimiz adına, sosyal devlet adına, hukuk devleti adına ne kazandıysak hepsini ortadan kaldıracak bir Anayasa dayatması ile karşı karşıyayız.”

Başkanlık sistemine karşı işçi servislerinde, yemekhanelerde, her nerede işçi varsa "hayır" demeye çağıracaklarını ifade eden Beko, "Bu topraklarda eşitlik, özgürlük, emek, barış, demokrasi ve kardeşlik mücadelesi veren, toprağa düşen kırmızı karanfiller için ayağa kalkmalıyız. Hayır demek için ayağa kalkmalıyız” dedi.

Etkinlik, DİSK’in 50’nci yılına özel hazırlanan belgesel gösterimi ve Genco Erkal, Timur Selçuk, Zülfü Livaneli, Erdal Güney, Kardeş Türküler ve DİSK Korosu’nun ezgileri ile sona erdi.