DİSK: Yapılan 104 TL zammın neredeyse tamamı zorunlu BES’e ve vergiye gidecek

DİSK: Yapılan 104 TL zammın neredeyse tamamı zorunlu BES’e ve vergiye gidecek

DİSK Yönetim Kurulu adına DİSK Genel Başkanı Kani Beko bugün açıklanan 2017 yılı asgari ücretine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada yapılan 104 TL’lik zammın BES ve vergilerle geri alınacağına vurgu yapıldı.

Açıklamada “Asgari ücrete çalışanlarla dalga geçercesine 104 TL zam yapıldı. Bu zam kabul edilemez” denildi.

Zammın asgari ücretin yine asgari geçim düzeyinin ve açlık sınırının altında kalması anlamına geldiğinin belirtildiği açıklamada, “Bu zam miktarı devletin kendi verileri ile de çelişiyor. TÜİK asgari ücret tespit komisyonuna sunmuş olduğu verilerde bir işçinin asgari geçim maliyetini 1669 TL olarak belirtmişti. Hükümet, işçilerin ve sendikaların taleplerini dikkate almadığı gibi, bir devlet kurumunun sunmuş olduğu verileri de dikkate almadı”  ifadelerine yer verildi.

‘ZAM BES’LE GERİ ALINACAK’

Asgari ücrete yapılan 104 TL’lik zammın ‘gerçek dışı’ ve ‘aldatmaca’  olarak tanımlandığı açıklamada şöyle dendi:

“Yapılan 104 TL zam Zorunlu BES vergi artışı ile geri alınacaktır. 2017'de uygulanmaya başlayacak zorunlu BES ile birlikte asgari ücretliden 53,3 TL kesinti yapılacaktır. Böylece asgari ücrete 104 TL değil 50 TL zam yapılmış oldu. Ancak bu 50 TL zam da vergi dilimlerinde yapılan hile ile işçinin cebinden uçacaktır.

2017 yılı için yüzde 15'lik ilk vergi dilimi 12 bin 600 TL'den 13 bin TL'ye yükseltildi.  Vergi dilimindeki artış sadece yüzde 3.1 oldu. Enflasyon artışı ise en az yüzde 7 olarak bekleniyor. Vergi dilimleri enflasyondan ve asgari ücretten çok daha az arttığı için 2017 yılında asgari ücretliler daha çok vergi verecek. 2016'da 9. ayda yüzde 20'lik ikinci vergi dilimine giren asgari ücretliler 2017'de 7. aydan itibaren yüzde 20'lik ikinci vergi dilimine girecek. Böylece asgari ücretliye yapıldığı söylenen 104 TL zam zorunlu BES ve vergi artışı ile geri alınmış olacak.”

‘İŞÇİNİN  ELİNE 1200 TL GEÇECEK’

Kesintilerle işçilerin eline 1200 TL’nin kalacağı belirtilerek şöyle devam edildi:

“Öte yandan 1404 TL net asgari ücretin yaklaşık 133 TL'si asgari geçim indirimidir. Bu miktar işverenler tarafından ödememekte, bütçeden karşılanmaktadır. İşverenler tarafından işçiye ödenen asgari ücret 1270 TL civarında kalacaktır. Zorunlu BES ve vergi diliminden kaynaklanan kayıplar da dikkate alındığında işçinin eline geçecek olan asgari ücret, AGİ hariç 1200TL seviyesine düşmüştür.

‘ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI VE NET ÖDENMELİDİR’

Döviz kurlarında yaşanan artışın etkisiyle 2017 yılında enflasyonda meydana gelecek artış asgari ücreti iyice eritecektir. Asgari ücret sefalet ücreti olarak kalacaktır.

Yeni açıklanan asgari ücret konfederasyonumuzun görüşlerini bir kaz daha doğrulamıştır:

Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır.

Asgari ücret işçinin ailesi de hesaba katılarak hesaplanmalıdır.

Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı ve net olarak ödenmelidir. “