‘DİSK, işçi sınıfının pusulasıdır’

‘DİSK, işçi sınıfının pusulasıdır’

DİSK, kuruluşunun 51'inci yıl dönümünde sendikal hakları için mücadele eden KOD-A işçilerini ziyaret edecek.

İleri Haber

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)  51. yaşını Sosyal İş Sendikası'na bağlı Kod-A işçileriyle birlikte kutlayacağını açıkladı.

Konfederasyondan yapılan açıklamada, "DİSK'in 51. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, 13 Şubat 2018 Salı günü (yarın); saat 12.00’da, direnişteki Sosyal İş Sendikası üyesi Kod-A işçileri ziyaret edilecektir" dendi.

DİSK’li metal işçileri, konfederasyonlarının 51. kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaparak “DİSK, işçi sınıfının pusulasıdır” dedi. Açıklamada, bazı eleştiriler de sunularak, DİSK’in kurucu genel başkan Kemal Türkler dönemindeki gücüne kavuşması için mücadele mesajı verildi.

“DİSK’in 1 numaralı kurucu sendikası Maden-İş’in devamı olan Birleşik Metal-İş sendikamız, DİSK ilkelerinin bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de yılmaz takipçisi olmaya devam edecektir” ifadeleriyle başlayan açıklamada, DİSK’in, işçilerin ekonomik ve demokratik mücadele örgütü olarak sermayeden ve devletten bağımsız, demokratik sınıf ve kitle sendikacılığını temsil etmek amacıyla kurulduğunu ve yıllar boyunca bu yolda ilerleyerek işçi sınıfı mücadelesine çok büyük kazanımlar sağladığı belirtildi.

‘DİSK’İN ŞANLI GÜNLERİNE DÖNMESİ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ’

“Türkiye işçi sınıfı mücadelesine altın harflerle yazılan büyük ve şanlı 15-16 Haziran direnişlerini, 1 Mayısların Taksim Meydanı’nda kitlesel olarak kutlanmasını, DGM direnişlerini, 'Faşizme Geçit Yok' eylemlerini gerçekleştiren DİSK’in, o parlak ve şanlı günlerine dönmesi en büyük temennimizdir” denilen açıklamada şunlara yer verildi:

“Kuruluş Bildirgesinde “Emperyalizmin, devletimizin ve milletimizin hayatına yeniden kastetme çabalarının arttığını ve bir avuç sömürücünün, aracının, kapkaççının bu çabalara katıldığını görmektedir” cümlesiyle genel felsefesini ortaya koyan DİSK’e ve bu kimliğe sahip çıkan bağlı sendikalara, bugün ülkemizde yaşananları dikkate aldığımızda, kuruluş günlerinde olduğundan çok daha fazla görev düştüğü ortadadır.”

‘BAZI SIKINTILAR VAR’

“DİSK’in 1967 yılındaki bu tespitlerinin bugünlerde de benzer bir görünüm arz ettiğini dikkate alırsak DİSK’in doğrularının aynıyla geçerli olmakla beraber bugün itibariyle hayata geçirme ve ilkelere sahip çıkma anlamında bazı sıkıntılar yaşandığını da görüyoruz.

Ne yazık ki 1977 yılında Kemal Türkler’in DİSK başkanlığından ayrılması ve ardından 1979 yılında Maden-İş Sendikası’nın DİSK’ten ihraç edilmesi ile başlayan bu olumsuz sürecin bazı dönemsel kesintilerle de olsa devam etmesi bizleri endişelendirmekte ve sorumluluğumuzu artırmaktadır.

İşçi sınıfının bugün yaşadığı sorunlarla mücadele edebilmek sadece DİSK’in 1 numaralı kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler döneminde olduğu gibi DİSK’i DİSK yapan anlayış ve ilkeleri hayata geçirebilmekle mümkün olacaktır.”

‘KURULUŞ İLKELERİNİ HATIRLATMAK GÖREVİMİZ’

“Bu nedenle DİSK’in 51. kuruluş yıldönümünde, kuruluş bildirgesinde vurgulananları ve yükseliş dönemindeki anlayış, ilke ve değerleri tüm topluma bir kez daha hatırlatmayı bir görev biliyoruz.

‘KEMAL TÜRKLER DÖNEMİNDEKİ GÜCE KAVUŞMAK İÇİN…’

“Aynı eski günlerde olduğu gibi DİSK’in sınıf siyasetine ve kitlesel bir güce kavuşması için özellikle Kemal Türkler’in başkanlığındaki mücadeleci gücüne kavuşması adına Birleşik Metal-İş sendikası olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzun kamuoyunca bilinmesini istiyoruz.”