Dışişleri: Soçi'deki kongreye katılmayan muhalif grupları biz temsil ettik

Dışişleri: Soçi'deki kongreye katılmayan muhalif grupları biz temsil ettik

Dışişleri Bakanlığı'ndan Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne ilişkin yapılan açıklamada, "Kongre'ye katılmama kararı alan muhalif grupları Kongre'de temsil etme yetkisini üstlenen Türk heyeti, muhalefetle bilistişare hazırlanan 50 kişilik bir aday listesi sunmuştur." denildi.

Rusya'nın Soçi kentinde 29-30 Ocak tarihlerinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi sona erdi. Kongrenin ardından yayınlanan bildirgede anayasa süreci için bir komitenin kurulması kararı alındığı belirtildi. 

'MUHALEFET HEYETİ REJİM BAYRAKLARINA TEPKİ GÖSTERDİ'

Dışişleri Bakanlığı'ndan kongreye ilişkin yapılan açıklamada, cihatçıların siyasi kanadığnı oluşturan Suriyeli "muhalif" grupların birkısmının kongreye katılmadığı belirtilerek, "Son dönemde sahada yaşanan ateşkes ihlalleri ve Kongre konusunda giderilemeyen birtakım endişe ve belirsizlikler sonucunda Müzakere Yüksek Kurulu ve Suriye Ulusal Koalisyonu Kongre'ye katılmama kararı almıştır. Öte yandan, Kongre'ye katılmak üzere Ankara'dan Soçi'ye giden muhalefet heyeti, Kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye giriş yapmak istememiştir." ifadeleri kullanıldı.

'50 KİŞİLİK ADAY LİSTESİ SUNULDU'

Kongreye katılmayan grupların Türk heyeti tarafından temsil edildiğini belirtildiği açıklamada, "Kongre'nin en önemli sonucunu, bir anayasa komitesi kurulması yönünde çağrı yapılması ve bu komite için 150 kişilik bir aday havuzu belirlenmesi teşkil etmiştir. Kongre'ye katılmama kararı alan muhalif grupları Kongre'de temsil etme yetkisini üstlenen Türk heyeti, muhalefetle bilistişare hazırlanan 50 kişilik bir aday listesi sunmuştur." ifadeleri kullanıldı. 

'BUNDAN SONRAKİ AŞAMA BM GÖZETİMİNDE ANAYASA KOMİTESİNİN KURULMASI'

Açıklamanın devamında ise Birleşmiş Milletler gözetiminde sürdürülen Cenevre sürecine vurgu yapılarak, "Bundan sonraki aşamada, BM Suriye Özel Temsilcisi'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca bugüne kadar yürütülen Cenevre süreci kapsamında, muhalefetin orantısal temsilini de gözeten bir anayasa komitesi kurması beklenmektedir. BM Suriye Özel Temsilcisi, bu komiteyi oluştururken 150 kişilik listeden veya dışarıdan isimler tayin edebilecektir. Anayasa komisyonunun oluşturulmasına dair çalışmalar muhalefetin garantörü sıfatıyla Türkiye tarafından da yakından takip edilecektir." ifadeleri kullanıldı.