Dinozor kanı emen keneler bulundu

Dinozor kanı emen keneler bulundu

99 milyon yıllık reçine içinde dinozor kanı emen keneler bulundu.

Myanmar’da bulunan 99 milyon yıllık reçine fosilinde, dinozor kanı emen keneler olduğu keşfedildi. Fosil örneklerinin birisinde; kenenin bir dinozor tüyü üzerinde asılı kaldığı görülüyor. Söz konusu keşif, antik parazitlerin ne ile beslendiğine dair en eski delillerden birisini sağlıyor.

Bilimfili'nin aktardığına göre; amber (sertleşmiş ağaç reçinesi) örnekleri, kenelerin dinozorlar üzerinden parazit bir biçimde beslendiğine dair birçok işaret sunuyor. Bu çıkarımı sağlayan doğrudan delil ise; kenenin, teropod dinozoruna (modern kuşların atası olan grubun bir üyesine) ait bir tüye tutunduğu örnekten geliyor. Bir diğer örnekte ise; dinozor yuvalarında yaşadığı düşünülen bir böcek larvası tipinde görülen tüylerle bir arada sıkışmış iki kene görülüyor.

Bu fosiller, antik kenelerin dinozor kanı emdiğine dair ilk doğrudan delili sağlıyor. Nature Communications‘da yayınlanan araştırmada yer verilen örnekler, Myanmar’da bulunan ünlü bir amber çökeltisinden elde edildi ve 99 milyon yıllık olduğu düşünülüyor. Araştırma makalesinde, örneklerde bulunan kene türünün daha önce tanımlanmayan bir tür olduğu ve kendisine “Drakula’nın korkunç kenesi” anlamına gelen Deinocroton draculi isminin verildiği belirtildi. Örneklerdeki iki Deinocroton draculi ile birlikte sıkışmış halde bulunan tüylerin, belirli bir böcek larvası tipinde bulunanlara oldukça benzer olduğu görüldü.

Günümüzde, kuş ve memeli yuvalarında yaşayan bu böcek larvaları; deri atıkları ve tüylerle besleniyor. Larvalar bu yapışkan kılları avcılarını savuşturmak için kullanıyor ve araştırmacılara göre, kıllar, böcek larvasının bulunduğu yuvalarda kalın keçeler oluşturacak biçimde birikiyor olabilir. En muhtemel senaryo ise, iki kenenin tüylü bir dinozorun yuvasını ziyaret ettiğinde tüylere dolaşmış olabileceği şeklinde. Bu senaryonun son derece mantıklı olduğu kabul edilir çünkü, böcek larvasının kullandığı tüylerin bir çift kene ile bir arada bulunması, kenelerin böcek larvasıyla karşılaştığı yerde reçine içine sıkıştığını gösterir. Bu yer ise, hangi hayvanın inşa ettiği belirsiz olsa da muhtemelen bir yuvadır.

DAHA FAZLA