Devrimci Parti MYK üyesi Murat Pircan ve PM üyesi Özgür Sazlık tutuklandı

Devrimci Parti MYK üyesi Murat Pircan ve PM üyesi Özgür Sazlık tutuklandı

Devrimci Parti MYK üyesi Murat Pircan ve PM üyesi Özgür Sazlık "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklandı.

İstanbul'da 16 Kasım günü gözaltına alınan Devrimci Parti MYK üyesi Murat Pircan ve PM üyesi, aynı zamanda Umut Gazetesi editörü Özgür Sazlık 17 Kasım'da SEGBİS'le alınan savcılık ifadelerinin ardından tutuklama istemiyle sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği'nce "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklandı.

Pircan ve Sazlık'ın müdafiliğini üstlenen Avukat Zehra Şahin karar sonrası yaptığı açıklamada "Tek bir delil dahi bulunmazken, varsayımlar üzerinden iki Devrimci Partili tutuklanmıştır" dedi.

Av. Şahin şöyle konuştu:

"15 Eylül tarihinde Antalya merkezli yapılan operasyonda 20 Devrimci Partili gözaltına alınmış; savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle sevk edilen 15 kişiden 10'u 29 Eylül'de tutuklanmıştı.

16 Kasım'da aynı soruşturma kapsamında Devrimci Parti MYK üyesi Pircan Yaratan ile PM üyesi ve Umut Gazetesi editörü Özgür Sazlık İstanbul'da gözaltına alındı. SEGBİS'le alınan savcılık ifadelerinin ardından tutuklama istemiyle sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği'nce "örgüt üyeliği" iddiası ile tutuklandılar.
Müvekkillere katıldıkları basın açıklamaları, cenaze ve anma törenleri ile bunların organizasyonları konusunda yaptıkları telefon görüşmeleri soruldu.

IŞİD'e karşı mücadelede hayatını kaybedenlerin cenazelerine katılmanın, onlarla ilgili anmalar düzenlemenin suç olamayacağını savunan Devrimci Partililer söz konusu cenazelere katıldıklarını beyan ettiler. 

Son aylarda benzeri cenazelere katılan yüzlerce kişiye soruşturmalar/davalar açıldı. Her dinde, ideolojide, felsefi görüşte gömme hakkı temel insani bir hak ve hatta görev olarak kabul edilirken; bugün cenazeye katılmak propaganda suçu kapsamında değerlendirilmekte ve 1-5 yıl hapis cezasını öngören yargılamalara konu olmaktadır. 

Yine sosyal medya paylaşımları sebebiyle uygulanan hapis cezalari ile düşünce ve ifade özgürlüğü kısıtlandığı gibi, kişilerin özgürlükleri de ellerinden alınmaktadır. 

Dosyada bunlar dışında örgüt üyeliğine delil olabilecek herhangi bir veri bulunmamaktadır. Müvekkillere sorulan olay ve etkinlikler MYK ve PM üyesi olmaları sıfatıyla gerçekleştirdikleri parti çalışmalarıdır. Yine beyanlarında sosyalist olduklarını, bu bağlamda çalışmalar yürüttüklerini, bunun da zaten doğrudan parti programlarında yer aldığını ifade etmişlerdir. 

İllegal örgüt üyeliği ile ilişkilendirilebilecek tek bir delil bulunmazken, buna dönük bir soru dahi sorulmamış. Ancak varsayımlar üzerinden 2 Devrimci Partili tutuklanmışlardır."

'BEKİR BOZDAĞ SEN HANGİ ÜLKENİN BAKANISIN?'

Kararın ardından Umut Gazetesi de "Bekir Bozdağ, sen hangi ülkenin bakanısın..." başlığıyla bir açıklama yayınladı:

"Bozdağ geçtiğimiz aylarda kameralar karşısına geçip "cezaevlerinde gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklu kimse yok"demişti. Bakan Bozdağ ya başka bir ülke adına konuşuyor, ya da yargıya verdikleri talimat doğrultusunda gerçekleri çarpıtmaya devam ediyor. Gerçekler çarpıtılıyor. Türkiye cezaevleri tutuklu gazetecilerle dolu. Ancak bakanında dediği gibi mahkemeler "gazetecilik" nedeni ile tutuklamıyor. İktidarın talimatı doğrultusunda Gazetecilik faaliyetleri çarpıtılarak içinden "örgüt" çıkarılıyor.

Dün TGS üyesi, Editörlerimizden Özgür Sazlık tutuklandı. İddia "örgüt üyesi", tape kayıtları diye sunulan deliller gazetecilik faaliyeti. 

Örneğin Suruçta 33 insanımızın katledildiği IŞİD saldırı davasını izlemek, Mahkemeye katılmak, haber yapmak delil olarak sunulmakta. Bu bile Suruç davasında gerçekleri gizleme, sorumluları ak-lama için gazetecilere gözdağı vermekten başka ne anlam taşıyabilir. 

Örneğin Umut gazetesinin sosyal medya için tasarım hazırlanması içerikli telefon tapelerini delil olarak sunmak gazetecilik faaliyetini yargılamak değil midir?
Biz Umut 'uz...

Gazetemiz ilk defa baskıya maruz kalmıyor. Defalarca toplatma kararlarına, web sayfalarımıza sansür kararlarına, çalışanlarımıza gözaltı ve tutuklama furyalarına maruz kaldık. 

Hiçbiri gerçekleri karartmaya yetmedi. Türkiye'de parçası olduğumuz muhalif basın geleneği çok bedel ödedi. Ödemeyede devam ediyor.

Gazetemiz editörü Özgür Sazlık'ı tutuklayarak bizi susturacaklarını zannedenlere tek önerimiz gazetemizin künyesinde yer alan o cümleyi dikkatlerine sunmaktır. 
"Umut"
Diz çökmeyenlerin gazetesi
Nokta"