Devlet açtığı yurdu gerici vakfa devretti

Devlet açtığı yurdu gerici vakfa devretti

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde 2017-2018 eğitim öğretim döneminde açılması planlanan erkek öğrenci yurdu, ani bir kararla kapatılarak İlim Yayma Cemiyeti’ne devredildi. Devlet yurduna kayıt yaptıran ve para ödeyen öğrenciler ise ortada kaldı. 

Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun bulunduğu ilçede devlet tarafından açılan yurt İlim Yayma Cemiyeti isimli gerici vakfa devredildi. İlçede devlete ait başka erkek öğrenci yurdu olmadığı bu nedenle öğrencilerin tarikatlara ait yurtlara gitmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

İlçede, Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı sadece kız öğrenci yurdunun faaliyet gösterdiği, erkek öğrenci yurdunun ise bulunmadığı öğrenildi.

İlçede her tarikatın bir yurdu olduğu ifade ediliyor.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, KYK, geçen mart ayında ilçede erkek öğrenci yurdu açılacağını duyurdu. Bu kapsamda bir bina hazırlandı. İlçede okuyan üniversite öğrencileri, yurtta kalmak için KYK’ye başvuru yaptı. 40 kadar öğrenci bir yandan kaldıkları özel yurtlara diğer yandan da KYK yurduna para ödedi. Devlet, ani bir kararla yurdu kapatarak, binasını İlim Yayma Cemiyeti’ne devretti. İlim Yayma Cemiyeti de bu binada kendi yurdunu açtı. Buraya kayıt yaptıran öğrencilerin yatırdığı paralar yanarken, devlete güvenen öğrenciler açıkta kaldı. Kalacak yeri olmayan öğrenciler, mecburen senelik 5 bin TL’yi bulan özel yurtlara veya tarikat yurtlarına gitmek zorunda kaldı. Bazı öğrencilerin de İlim Yayma Cemiyeti’nin yurduna kayıt yaptırmak zorunda kaldığı öğrenildi.

KYK: POLİTİKAMIZ BU

KYK Yurt İdare ve İşletme Dairesi’ni arayan veliler  “Biz kurum politikası olarak mevcudu 250’nin altında kalan yurtları kapatıyoruz” yanıtını aldı. “Peki, o zaman devlet öğrencileri cemaat veya tarikatların kucağına atmıyor mu?” sorusuna ise KYK yetkilileri “Tabii ki öyle bir amacımız yok. Ama politikamız bu” demekle yetindi. Bolvadin’deki öğrenciler şimdi bir an önce devlet yurdu açılmasını bekliyor.

İLİM YAYMA CEMİYETİ

İlim Yayma Cemiyeti, 1951 yılında kuruldu. Genel başkan koltuğunda şimdiye kadar çok sayıda AKP’li oturdu. İmam hatip okulları açtıran ve buralarda okuyan öğrencilere burslar veren cemiyetin, 151 şubesi var. AKP döneminde el üstünde tutulan cemiyet, kamu yararına dernek statüsü verildiği için pek çok ayrıcalıktan yararlandırılıyor. Cemiyetin bu yılki kuruluş yıldönümüne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Hamdolsun 44 yıldır İlim Yayma Vakfı vatanını imanla seven nesiller yetiştiriyor. Yarım asırdır gençlerimiz bu vakfı çatısı altında ilimle, irfanla, hikmetle yoğrularak geleceğe hazırlanıyor” demişti.

Bu yıl temmuz ayında İlim Yayma Cemiyeti ve Birlik Vakfı ile MEB arasında bir protokol imzalanmış, protokolle, tıpkı Ensar Vakfı’na olduğu gibi cemiyet ve vakfa e-yaygın sistemindeki öğretim programlarını kullanarak her düzeyde öğrenciye sosyal, kültürel, sportif, mesleki ve teknik kurslar düzenleme olanağı verilmişti.

DAHA FAZLA