Dersim'de belediye başkanları ve yurttaşlar Munzur'a yapılmak istenen HES'leri protesto etti

Dersim'de belediye başkanları ve yurttaşlar Munzur'a yapılmak istenen HES'leri protesto etti

Dersim'de belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla toplanan yurttaşlar Munzur suyuna yapılmak istenen 4 baraj ve HES projesini protesto etti.

Tunceli Barosu öncülüğünde bir araya gelen 'Munsur Özgür Aksın' platformu birleşenleri, Munzur ve Pülümür vadilerinde yapılması planan baraj ve HES projelerini yöre halkı tarafından kutsal sayılan Huri Gölü kıyısında protesto etti. 

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Tirkel, Tunceli Baro Başkanı Barış Yıldırım'ın yanı sıra yaklaşık 500 kişinin katılımıyla yapılan protestoda mum yakılıp dua edildi. 

"DERSİM HALKIYLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ"

Baraj ve HES'lerin yapılmaması için hukuki bir mücadele içinde olduklarını anlatan Tunceli Barosu Başkanı Barış Yıldırım, baraj ve HES yapılacak bölgeler hakkında Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararını yargıya taşıdıklarını söyledi.

HES projelerine karşı Dersim halkı ile dayanışma içinde olacaklarını belirten Yıldırım, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti.

"BÜYÜK GÜÇLER YAŞAM HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALMAYA ÇALIŞIYOR"

Huri Gölü'ndeki protesto eyleminin ardından katılımcılar Munzur ile Mercan nehirlerinin birleştiği Beşevler Mevkii'ne gelerek nehirlere karanfil attı. Burada bir açıklama yapan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, barajlarla yaşam haklarının ellerinde alınmak istendiğini söyledi.

DHA'dan Ferit Demir'in haberine göre, Başkan Maçaoğlu, "Büyük güçler burada derelerimizi doldurmaya çalışıyor. Yani yaşama haklarımızı elimizden almaya çalışıyor. Bizim esasen buradaki duruşumuzun esas sebebi yaşam alanlarımıza müdahale edenlere karşı yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Temel bir hakkımızdır. Dersim halkı yaşadığı alana sahip çıkıyor. Buraların barajlarla, HES'lerle, madenlerle yok etmeye karşı yaşam alanlarını savunuyor ondan dolayı buradayız" diye konuştu.

DAHA FAZLA