Der Spiegel: Erdoğan, Almanya’yı saldırgan bir dille ajanlıkla suçladı

Der Spiegel: Erdoğan, Almanya’yı saldırgan bir dille ajanlıkla suçladı

Der Spiegel, Erdoğan’ın AKP grup toplantısında yaptığı tehditkar konuşmaya dikkat çekerek, Türkiye’nin AB ile ilişkilerin geleceği hakkında görüşmelerin yapıldığı günde saldırgan bir dille Berlin’den gelen ajanların ülkesini bölmekle suçladığını yazdı.

Almanya’nın önemli dergilerinden Der Spiegel dergisinin internet sitesinde, Brüksel’de Türk diplomatların Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ile ilişkilerin geleceği hakkında görüştüğü esnada, Erdoğan’ın Meclis’te AKP grubunda yaptığı konuşmada Almanya’yı ajanlıkla suçladığını yazdı.

Der Spiegel Online, AB ile görüşmelerin sürdüğü esnada Erdoğan’ın saldırgan bir dille Almanya’dan gelen ajanların Türkiye’yi bölmekle suçladığını yazdığı haberde şu ifadelere yer verdi:

[ih2]

‘DİPLOMATİK OLMAYAN SALDIRGAN TUTUM’

“Aslına bakılırsa bugün Salı günü Türk temsilciler AB ile geleceğe dair olan ilişkileri görüşmek üzere Brüksel’e geldiler. Ancak bu esnada Erdoğan diplomatik olmayan saldırgan bir tutum içinde Almanya’ya ajanlık suçlamalarında bulundu ve şöyle dedi: “Sen ülkende cumhurbaşkanına ve bakanlara konuşma izni vermeyeceksin, ama senin ajanların buraya gelecekler ve otellerde cirit atıp, ülkemi bölecekler”.

‘HER TÜRLÜ SAYGISIZ CEVABA HAZIR OLUN’

Erdoğan elbette bu konuşması ile İstanbul’da Temmuz başında ajanlıktan suçlanarak tutuklanan insan hakları savunucusu Peter Steudtner’i (*) kast etti.

AKP’li politikacılara hitaben konuşmasına saldırgan bir üslupla devam eden Erdoğan, Türkiye ile ya eşit ve adil şartlar altında ortaklık ve dostluk ilişkilerinin sürdürülebileceği ve buna ek olarak egemenliğine saygı gösterileceği ya da her türlü saygısızca cevaba hazır olunması gerektiğini belirtti.”

‘TERÖR LİSTESİNDEKİ ALMAN FİRMALARINI YALANLADI, İFTİRA DEDİ’

“Erdoğan ayrıca batılı devletlerin kendi emelleri için Türkiye’ye baskı uyguladıklarına işaret ederek, kimsenin Türkiye’yi tehdit edemeyeceğini söyledi. Terör listesinde Alman firmalarının bulunduğuna ilişkin olan haberler için ise yalan ve iftira nitelemelerini kullandı.

(*) PETER STEUDTNER

Büyükada’da hak savunucularının güvenliği konulu bir çalışma toplantısı yapan aktivistlerden Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Yurttaşlık Derneği üyesi Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun, İsveçli eğitmen Ali Gharavi ve Alman danışman Peter Steudtner, 13 gün süren gözaltı sürecinden sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından "terör örgütüne yardım etmek” iddiasıyla tutuklanmıştı. Alman aktivist Steudtner'in, stres ve travma konularında eğitim vermek amacıyla toplantıya katıldığı belirtiliyor.

Aktivist Peter Steudtner'in hayat arkadaşı, Alman basınına yaptığı açıklamalarda terör suçlamalarının 'absürt' olduğunu söylemişti.