Deniz Yücel’e 'Yılın Gazetecisi' ödülü

Deniz Yücel’e 'Yılın Gazetecisi' ödülü

Haberleri gerekçesiyle aylarca cezaevinde tutulan ve geçtiğimiz Cuma günü tahliye edilen gazeteci Deniz Yücel ve serbest kalması için mücadele eden arkadaşlarına ‘Yılın Gazetecisi’ ödülü verilecek.

İleri Haber

16 Şubat’ta tahliye edilen gazeteci Deniz Yücel ve arkadaşlarının kurduğu #FreeDeniz inisiyatifine Almanya'da yayınlanan medya dergisi Medium Magazin tarafından "Yılın Gazetecisi" ödülü verilecek.

Almanya'da yayınlanan medya sektörü dergisi Medium Magazin'in verdiği 'Yılın Gazetecisi' ödülü yarın Berlin'de düzenlenecek törenle Yücel ve onun serbest bırakılması için kurulan #FreeDeniz inisiyatifine verilecek.
 

[ih2]

Medium Magazin jürisi, "düşünce özgürlüğü için inatla sürdürülen mücadeleyi ve Türkiye'de haksız yere tutuklan gazetecileri onurlandırmak" amacıyla ödülün Yücel ve arkadaşlarına verildiğini açıklamıştı. Jüri, ödülle ilgili kararını geçen yıl Aralık ayında duyurmuştu.

[ih3]

İLERİ HATIRLATIYOR

Alman Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin haberleriyle ilgili ifade vermek üzere gittiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde 14 Şubat'ta gözaltına alındı. Yücel, "Örgüt propagandası”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamalarıyla 27 Şubat 2017'de tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne kondu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Yücel’i şu sözlerle hedef göstermişti:

"Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana 'Serbest bırakırsanız memnun oluruz' dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil."

Bir yıl boyunca herhangi bir iddianame hazırlanmada Silivri Cezaevi'nde tutulan 44 yaşındaki Türk ve Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel, Berlin’de Anlamya Şansölyesi Angela Merkel ve Başbakan Binali Yıldırım arasında yapılan görüşmeden bir gün sonra; 16 Şubat Cuma günü serbest bırakıldı.

Yücel hakkındaki iddianame, tahliye edildiği güne dek hazırlanmamıştı.

İddianameyi hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddialarıyla gazeteci Yücel hakkında 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep etti. İddianameyi kabul eden İstanbul 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi Yücel'in tahliyesine karar verdi.

Serbest bırakılmasının ardından özel bir uçakla Almanya'ya dönen Yücel, arkadaşlarının kendisi için kurduğu #FreeDeniz adlı sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, neden bir yıl önce tutuklandığını ve neden serbest bırakıldığını bilmediğini söyleyerek, kendisine destek olan herkese teşekkür etmişti.

‘KİRLİ PAZARLIKLARA GİRMEDİK AMA...’
Deniz Yücel, hafta sonu eşi Dilek Mayatürk Yücel ile paylaştığı fotoğrafın altına ise "Desteğiniz için minnettarım. Cevap veremediğim için anlayışınızı rica ederim. Kirli pazarlıklara girmedik ama sakin pazarları severiz" notu düştü.




Deniz Yücel, hafta sonu arkadaşlarıyla bu fotoğrafı paylaştı.​

DAHA FAZLA