Deniz Naki’ye verilen hapis cezasının gerekçeli kararı: Sosyal medya paylaşımları suç sayıldı

Deniz Naki’ye verilen hapis cezasının gerekçeli kararı: Sosyal medya paylaşımları suç sayıldı

Amedspor oyuncusu Deniz Naki hakkında verilen 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasının gerekçeli kararında sosyal medya paylaşımlarının “saldırgan duygular uyandıracak şekilde anlamsız nefret yaratarak, şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırttığı ve bu konuda tehlikenin oluştuğu” savunuldu. 

Amedspor futbolcusu Deniz Naki hakkında sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarda "örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. 

SUÇ DELİLİ SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI

dihaber’de yer alan habere göre, yerel mahkeme, verdiği hapis cezasının gereçeli kararında Naki’nin “sokağa çıkma yasağı” ilan edilen Sur ve Cizre’de yaşanan ölümler ve Newroz’u 3 dilde kutladığına dair paylaşımları suç delili olarak gösterildi.

Kararda, Naki’nin “sokağa çıkma yasağı” ilan edilen Cizre’de Amedspor ve taraftarlarıyla birlikte yaptığı dayanışma ziyareti ardından sosyal medya hesabında yaptığı “Halk bizleri tüm samimiyetiyle içtenlikle karşıladı. Direnişin en küçük tanıklarıyla Cizre sokaklarında gezinirken insanların hayatta kalmak için verdikleri mücadeleye olan inanç gözlerinden okunuyordu. İnsanlık dışı uygulamaların en acı tarafını yaşayan ailelerin, evlatlarının cesetlerini difrizlerde, buzdolabında saklamak zorunda kalan anneleri ziyaret ettik. Vicdanımız ve insanlığımız anlamını yitirdiği bu evlerde bir nebze de olsa yüzlerinin gülmesini sağladık. Getirdiğimiz yardımları teslim ettik. Hem acılarına hem de mutluluklarına ortak olduk. Halk direnişinin kararlılığını gözlemleyerek yarattığı savaş psikolojisini benliğimizde hissederek Cizre’den ayrıldık. Dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde tüm halkımızın yardımlar konusunda duyarlı olmasını temenni ediyorum” içerikli paylaşımı suç delili olarak gösterildi. 

GALİBİYETİ YAŞAMINI YİTİRENLERE ADAMASI ‘SUÇ’

Yine Naki’nin değişik tarihlerde sosyal medya hesaplarında yaptığı “Bir gözümüz gülüyor diğer gözümüz ise ağlıyor... Bir taraftan galibiyetimizin sevinci, diğer yandan halkımıza karşı yürütülen bir savaşın getirdiği acıyla yanıyoruz. Biz halkımızı unutmadık...! Faşizme mezar olacak bu topraklar...”, “Dersim’in yiğitlerine bin selam olsun.. Biji Berxwedana Dersim’e. Şehit Namırın. Riya ve riyameye” ile “Newroz piroz be. Newroze şima piroz bo. Newroz’unuz kutlu olsun”, “...Bu galibiyeti topraklarımızda 50 günden fazladır süren zulümde hayatlarını kaybeden ve yaralılarımıza adıyoruz. Armağan ediyoruz. Her biji azadi” içerikli paylaşımları da suç delili olarak gösterildi. 

HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILDI

Kararda Naki’nin yaptığı paylaşımların bir bütün olarak insanlarda “saldırgan duygular uyandıracak şekilde anlamsız nefret yaratarak, şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırttığı ve bu konuda tehlikenin oluştuğu” savunuldu. Naki’nin paylaşımlarla “PKK ve KCK’nin şiddet içeren yöntemlerini açıkça meşru gördüğü ve övdüğü sabit olduğu” ileri sürülen kararda, Naki’ye verilen cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri düşünülerek cezasında indirim yapılarak, verilen hükmün açıklanmasının geriye bırakıldığı kaydedildi. 

NE OLMUŞTU?

Sokağa çıkma yasakları döneminde yaşanan insan hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla yaptığı dayanışma içerikli paylaşımlarda “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi Naki’ye beraat vermişti. Mahkeme gerekçeli kararında, “ifade özgürlüğünün saldırgan, şok eden, rahatsızlık veren ya da ayrılık yaratabilen fikirler için de uygulanabilmelidir” tespitine yer vererek, Naki’nin paylaşımlarının örgütün şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek veya teşvik edecek nitelikte olmadığını, bu nedenle beraat kararı verildiğini belirtmişti. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının karara yaptığı itirazı değerlendiren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3'üncü Ceza Dairesi, Naki’ hakkında verilen beraat kararını bozarak, yargılamanın yeniden yapılması için dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Diyarbakır’da 6 Nisan’da görülen duruşmada, daha önce verdiği beraat kararında direnmeyen yerel mahkeme, Naki’ye “örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla 1 yıl 6 ay 22 hapis cezası verdi. Mahkeme, Naki’nin 5 yıl içinde aynı suçu işlememesi şartıyla hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. 

Naki, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Kasım 2016’da görülen duruşmada, şu savunmayı yapmıştı: “Ben hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Genel olarak şunları söylemek istiyorum. Ben her zaman barış mesajı vermeye çalıştım. Yapmış olduğum paylaşımlardaki amaç budur. Galibiyetimi halka armağan ettim, ancak yandaş medya bunu farklı yerlere çekti. Ben her zaman insanlar ölmesin amacıyla hareket ettim. Bugün halen aynı şeyleri savunuyorum. Dediğim gibi galibiyetimi iki kurşun arasında kalan halka armağan etmiştim. Hangi tarafta olursa olsun insanların ölmemesini gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçlarla hareket ettim.” 

DAHA FAZLA