Demirtaş'ın 'suç işlemeye tahrik'ten tahliyesi istendi

Demirtaş'ın 'suç işlemeye tahrik'ten tahliyesi istendi

Avukat Mahsuni Karaman tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın 'suç işlemeye tahrik'ten tahliyesini istedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘suç işlemeye tahrik’ten tutukluluğunun kaldırılması için Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne talepte bulunuldu. Avukat Mahsuni Karaman, söz konusu suçtan tutuklama süresinin 1 yıl olduğunu, zorunlu hallerde gerekçe gösterilerek, 6 ay uzatılabileceğini, Demirtaş’ın ise 1 yıl 5 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek, tahliyesini istedi.

Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran Karaman, müvekkilinin iki tutukluma müzakeresi bulunduğunu, bunlardan birinin ‘örgüt üyeliği’ diğerinin ise ‘suç işlemeye tahrik’ olduğunu hatırlatarak, ikinci müzakerenin Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevi kapsamında olduğunu söyledi. Karaman, “Şimdi bu suç yönünden bir yıllık azami tutuklama süresi çoktan doldu. Gerekçeli uzatma kararı ise hiç yok. Temel 1 yılık süre aşıldığı için müvekkilim Selahattin Demirtaş’ın bu suç yönünden tutukluluğunun kaldırılması gerekiyor. Kaldı ki uzatma sayılsa bile 6 aylık uzatmanın da 5 ayı bitti” dedi.

‘TUTUKLAMA CEZA İNFAZINA DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ’

Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne, avukat Karaman tarafından verilen dilekçede, ceza yargılaması sürecinde uygulanan tutuklamanın koruma tedbiri olduğu, düzenleniş amacı ve şekliyle cezanın infazına dair niteliği olmadığı, yargılamaya konu suçlamalar karşısında kişinin ‘masumiyet karinesi’ gereği korumada olduğu, öğretide ve uygulamada kabul edildiği belirtildi. DHA’nın aktardığı haberde, dilekçede, kişi özgürlüğünü ortadan kaldırdığı belirtilen tutuklamanın, kişi ve yargılandığı suç açısından infaza dönüşmemesi için makul süreyi aşmaması gerektiği belirtildi.